Регистър на училищата

ГИМНАЗИЯ ПЕЙО ЯВОРОВ, Град Петрич

ГИМНАЗИЯ ПЕЙО ЯВОРОВ
Информация

ГИМНАЗИЯ ПЕЙО ЯВОРОВ

Гимназия Пейо Кр. Яворов град Петрич е продължител на бившата Солунска гимназия Св. св. Кирил и Методий.

 

Нейните възпитаници с гордост и достойнство защитават постиженията на поколенията преди тях и успеяват, да изведат гимназията до нивото на първите и най - успели учебни заведения в Благоевградска област.

 

В съзнанието на всеки петричанин Гимназията се асоциира с представата за културна институция, която в съдбовни моменти от историята на града се обособява като център, около който се обединява интелектуалният елит на града и общината.

 

В този храм на духа винаги е кипял живот, раждали са се нови идеи, формирали са се личности и всяка от тях е дала своя отпечатък върху богатата и пъстра картина на обществения и културен живот в Петрич.

 

Петричката гимназия в най - голяма степен въплъщава възрожденската мечта на българина - науката да промени света - нашия свят.


Жителите на град Петрич винаги са искали да имат един духовен храм, в които децата им да завършват средното си образование, да израстват и да се формират като личности. Този техен копнеж по просвета и наука е вграден в инициативата за построяването на Гимназията в град Петрич.


През 1919 година гимназията е преместена от Струмица в Петрич, където функционира като Непълна смесена гимназия, с 4-ти и 5-ти клас.

 

През 1919/1920 година Учителският съвет взима мотивирано решение с писмо до Министрески съвет Гимназията да бъде преместена в град Горна Джумая (днес Благоевград).


През 1920 година Министерство на просветата, разрешава откриването на гимназиални класове към Народната смесена прогимназия Гоце Делчев, като същата година е открит 4-ти клас, равняващ се на първи гимназиален, а до 1923 година се откриват още 4-ти, 5-ти и 6-ти гимназиални класове.


През 1929 година учебното заведение се сдобива със самостоятелна сграда. Построяването на първата сграда на Петричката гимназия е красноречив пример за любовта на петричани към знанието, за вярата им в силата на духовността. Днес в тази сграда се помещава училище Христо Смирненски.


През 1949/1950 година училището е преобразувано в Първо единно смесено училище Пейо Яворов, което през 1958/1959 година отново е със статут на Смесена гимназия Пейо Яворов, а от учебната 1959/1960 година става Политехническа гимназия Пейо Яворов.

 

С основание 60-те, 70-те и 80-те години се определят като златен период на Гимназия Пейо Яворов. Високообразовани, интелигентни и можещи млади хора изграждат един елитен колектив от преподаватели, чиято урочна работа се оценява много високо.

 

През 80-те години статутът на Гимназията отново е променен - тя става ЕСПУ Пейо Яворов, по - късно се именува СОУ Пейо Яворов, а от 1997 година със Заповед на Министерството на образованието отново е преобразувана в Гимназия Пейо Яворов.


Гимназия Пейо Кр. Яворов град Петрич винаги е била водеща образователна институция за цялата Благоевградска област.


В своя богат и интензивен процес на развитие във времето Петричката гимназия със своите талантливи учители и ученици доказва непрекъснато, че успехите винаги идват в резултат не само на много труд, но и на много любов.

 

Ежегодно учениците на Гимназията участват в олимпиади, конкурси и състезания, на които се представят достойно и печелят призови места. Имат изяви в националния кръг на олимпиадите по информационни технологии, български език и литература, биология и здравно образование, философия.

 

Извоювани са първи места на състезанието „Натура 2000”, в конкурсите за написване на есе, в завоюване на стипендии от конкурса „1000 стипендии”. Много са спечелените купи и грамоти по футбол, волейбол, тенис на маса, шахмат и други.

 

Контакти

ГИМНАЗИЯ ПЕЙО ЯВОРОВ

Град Петрич, Община Петрич, ул. Яне Сандански 31
Телефон: 074522284, 074561746
Интернет сайт: 

Още Училища в Град Петрич

Още Училища в Община Петрич

ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС

ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, Петрич

Общински детски комплекс - Петрич е открит през есента на 1994 година и се помещава в Младежки дом на града. Правоприемник на Центъра за работа с деца и Ученическата спортна школа.