Регистър на училищата

Духовно училище Русе

ду русе

ду русе, духовно ислямско обучение русе, духовно училище град русе, духовно училище русе, отлична учебна подготовка русе, предпочитано средно училище в русе, предпочитано учебно заведение в русе, препоръчано средно училище в русе, препоръчано учебно заведение в русе, соду русе, средно духовно училище русе, утвърдило се духовно ислямско училище русе, училище с безспорен авторитер русе, училище с добра подготовка русе, училище с духовно ислямска подготовка русе, училище с духовно ислямски дисциплини, училище с изучаване на арабски език русе, училище с изучаване на арабски и турски език, училище с изучаване на корана русе, училище с изучаване на турски език русе, училище със запазени традиции русе

Духовно училище Русе
Информация

Информация

Духовното училище в град Русе е открито през 1992 г., като средна общоообразователна духовна гимназия с изучаване на общообразователни предмети, духовно-ислямски дисциплини и чужди езици - английски, арабски и турски език.

 

Това е единственото средно училище в Русенска област с изучаване на арабски и турски език.

 

Училище с богата история, която през годините претърпява редица промени, за да достигне до днешния си статут.


Едно от първите турски училища в Русе, открити в края на 19 век. Води началото си от далечната 1874 г. под името „Руждие мегбети”, функционирало до края на 1945 г. В периода 1914 г.- 1945 г. учебното заведение се водело като начално частно училище „Кемал бей”. Сградата и до днес е запазена с много добър архитектурен вид.


През 1905 г. е открито и Русенско ислямско турско училище за девойки Саид Паша. След четири години учебното заведение става смесено – за момчета и момичета.


През учебната 1924-1925 г. латинската азбука се въвежда и в двете турски частни училища. Обучението започва да добива светски характер.


От 1945 г. турските училища в Русе стават държавни. Завършилите турските училища възпитаници могат да продължат своето образование, получавайки нови възможности в своето интелектуално развитие. Пред тях се отваря пътят към висшето образование.


През 1991 г. в град Русе е открито средно общообразователно духовно училище ( СОДУ). Училището е частно с курс на обучение 4 години след завършен 8 клас. Обучението е общообразователно, както във всички средни училища в страната, учениците изучават специални предмети от духовно – ислямски дисциплини. Завършилите получават диплома за средно образование, с която имат право да кандидатстват във всички висши учебни заведения, не само в страната, а и в чужбина.


Днес учебното заведение се помещава в две сгради - на ул. Рила №30 и ул. Цар Самуил №3. И двете сгради са изцяло реновирани с обособени съвременни класни стаи. Училището разполага с два компютърни кабинета. На възпитаниците се предоставя безплатно общежитие и храна.


Учебно – възпитателния процес е с цялостна организация. След учебните занятия, учениците под ръководството на възпитатели, самостоятелно и в занималня усвояват учебния материал.

 

Към училището има група за религиозни песни, с ежеседмични репетиции. Възпитаниците на учебното заведение са организирали и театрална група, която подготвя сценки, скечове, рецитират се и стихотворения. Във връзка с религиозните празници Курбан Байрам, ден на Пророка и други чествания,възпитаниците на Духовното училище активно участват със специално подготвена програма.


Всяка година се организират различни състезания - за най - добро четене на коран, също за най - добро изпълнение на хадиси. Провеждат се и викторини с образователен и развлекателен характер, където са включени въпроси от общообразователните и ислямските предмети, изпълняват се песни и сценки, рецитират се стихотворения. Учениците участват в провеждането на градски кросове, завоювали призови места. Ежегодно в училище се произвеждат състезания по шах, волейбол и тенис на маса.


Всяка година учениците от Духовно училище град Русе участват в регионални математически състезания, печелейки награди, удостоени с грамоти. През летните месеци, възпитаниците на учебното заведение провеждат Коран-курсове по населените места.


За дванадесетокласниците са осигурени подготвителни курсове по общообразователни предмети за явяване на държавни зрелостни и кандидат-студентски изпити.


Голяма част от възпитаниците завършили учебното заведение, са продължили своето образование в университети в България, Турция, Йордания и др.


Използвайки максимата „ По делата им ще ги познаете ”, то всички свързани с Духовно училище град Русе - ученици, преподаватели, възпитатели и служители продължават линията на утвърждаване и разпространяване традициите на мюсюлманското образование и възпитание.

 

Контакти

Семеен хотел Джордаш

Град Русе, Община Русе, с.Шкорпиловци
GSM: 0888416941, 0885891977
Интернет сайт: sodu-ruse.com

Галерия

Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе
Духовно училище Русе

Още Училища в Град Русе

Основно училище Тома Кърджиев

Основно училище Тома Кърджиев, Русе

Основно училище Тома Кърджиев, Русе е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестното,

Професионална гимназия по механотехника Юрий Гагарин

Професионална гимназия по механотехника Юрий Гагарин, Русе

Професионална гимназия по механотехника Юрий Гагарин, град Русе отваря врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестното, пътя към бъдещет

ОУ ВАСИЛ АПРИЛОВ

ОУ ВАСИЛ АПРИЛОВ, Русе

„Васил Априлов” е основно училище, в което се обучават ученици от първи до осми клас. Учебният процес се провежда на една смяна. Учебното заведение е с общинско финансиране. Основ