Регистър на училищата

Основно училище Кирил Христов, Град Стара Загора

авторитетно учебно заведение стара загора

авторитетно учебно заведение стара загора, добра учебна подготовка стара загора, добро образование стара загора, елитно училище стара загора, извор на знание стара загора, иновативни училище стара загора, качествено обучение стара загора, квалифицирани педагози стара загора, модерно иновативно училище стара загора, образцово училище стара загора, основно училище кирил христов, основно училище кирил христов стара загора, оу кирил христов, оу кирил христов стара загора, педагози с богат опит стара загора, предпочитано училище стара загора, препоръчано училище стара загора, светилище на просвещението стара загора, средище на духовност стара загора, съвременно училищестара загора, училище с добра база стара загора, училище с дългогодишна история стара загора, училище с традиции стара загора

Основно училище Кирил Христов
Информация

Основно училище Кирил Христов

Основно училище Кирил Христов, Стара ЗагораОсновно училище Кирил Христов, Стара Загора е основано през 1896 год. Неговата дългогодишна история е повод за гордост у учителите и учениците, които ценят и уважават традициите. Учебното заведение е наследник на едно от първите училища, открити в града след Освобождението - явява се продължител на училище „Разсадна градина“.

 

Днес училището е уникално и с това, че е единственото в страната учебно заведение, което е кръстено на известния български поет от Стара Загора - Кирил Христов. Наречено е с неговото име в края на 1938 год. - в чест на значима годишна от творческата му дейност. Интересен факт е, че на тържеството е присъствал лично и поетът Кирил Христов.

 

По-нататък през годините в резултат на добрите взаимоотношения с наследниците на поета, по инициатива на директора Господин Балъкчиев, в училището е експонирана интересна музейна сбирка, посветена на патрона на учебното заведение Кирил Христов. През 1994 год. училището за първи път чества патронен празник, който днес вече е традиция. Специално избрана е датата 22 март - Първа пролет, защото на най-цветния сезон на възраждащия се живот и на надеждата поетът Кирил Христов е посветил едни от своите най-прекрасни стихове, останали сред образците в антологията на българската поезия.

 

През годините в училището се обучават редица бъдещи видни български личности, които никога не забравят своето любимо първо училище. Възпитаници на образцовото учебното заведение са бележитият български поет Гео Милев, академик Никола Бонев - професор по астрономия, известният български художник Марио Жеков, талантливият фотограф Владимир Димчев - автор на първата българска изложба на цветна фотография, Христо Фетваджиев - един от най-успешните кметове на Стара Загора, д-р Иван Вазов - министър на търговията и племенник на Патриарха на българската литература Иван Вазов, световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова, както и други видни дейци на политическия, стопанския и културния живот на Стара Загора и България.


В ОУ Кирил Христов днес се обучават ученици от 7 до 14-годишна възраст. Има две степени на образование: начален етап на образование - I-IV клас (за ученици от 7 до 10 години) и прогимназиален етап (основно образование) - V - VII клас (за ученици от 11 до 14 години). В училището работят общо 69 учители и се обучават 915 ученици в 34 паралелки.


ОУ Кирил Христов е иновативно училище, формиращо умения за самообразование и развитие, с което допринася за изграждането на общество от независими и отговорни личности.

 

Иновативно училище

 

Основно училище Кирил Христов, Стара Загора е едно от иновативните училища в България, което е модел на модерното училище. В него учениците подобряват своите резултати и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси и методи на преподаване. Учителите и учениците работят по различни национални и международни програми и проекти.


Училището има съвременна и впечатляваща със стил и цветове визия. То е сред водещите в Старозагорска област със своята модерна и богата материално-техническа база. ОУ Кирил Христов се помещава в обновена, слънчева и уютна сграда, с всички удобства за съвременно и качествено образование. Има специализирани кабинети по история и цивилизации, български език и литература, математика, английски език, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, изобразително изкуство, музика, също и кабинети на логопед, психолог, ресурсен учител, както и училищна библиотека. Учебните стаи в училището са климатизирани. Има изградени два компютърни кабинета, оборудвани с компютърна техника от най-ново поколение. Училището разполага и с голям брой модерни интерактивни дъски в класните стаи, както и с дигитални монитори в артистично обособените интериорни пространства.


В тихата част на училищния двор е изградена „зелена класна стая“. В зелената площ са засадени много екзотични цветя, храсти и дървета. Специалната зона за обучение на открито позволява на учителите да обединят много различни теми и да ги представят на учениците по интересен, удобен и привлекателен начин. „Зелената класна стая” осигурява личната връзка на децата с природата. Развива отношението им към опазване на околната среда, създава предпоставки за здравословен начин на живот, възпитава в отговорност и изследователски дух. 


В ОУ Кирил Христов се поставя важен акцент върху екологичното възпитание на учениците. Във връзка с подписания на 25.09.2015 г. от 193 държави по света План на ООН за постигане на 17-те глобални цели за устойчиво развитие и призоваването на учители и ученици от цял свят да се включат в реализирането на този план за по-добър живот на планетата и за опазването на нейните богатства за бъдещите поколения, в ОУ Кирил Христов бе изработена специална училищна екологична стратегия през 2016 г. Ключова роля в изготвянето ѝ има учителката Екатерина Йовчева - с пълната подкрепа и съдействие на директора Господин Балъкчиев и на целия училищен екип. Стратегията включва следните етапи:

 

  • Осъществяване на дейности от екологичния календар (утвърждаван всяка година на педагогически съвет), който включва открити уроци и реализиране на различни мероприятия с екологична насоченост.

 

  • Свързване на обучението по различните учебни дисциплини с опазването на природата. В учебно-възпитателната дейност на ОУ Кирил Христов, в качеството му на иновативно училище, като иновация е включено и обучение в зелена класна стая и сред природата.

 

  • Участия във форуми, европейски проекти, конкурси, екологични лагери и др. При реализирането на тази стратегия възпитаници на училището печелят много награди от различни екологични конкурси.

 

Контакти

Основно училище Кирил Христов

Град Стара Загора, Община Стара Загора, ул. Августа Траяна 68
Телефон: 042624566, 042637026, 042631092
Email: ou4sz@abv.bg
Интернет сайт: ou4szkh.org

Галерия

Основно училище Кирил Христов
Основно училище Кирил Христов
Основно училище Кирил Христов
Основно училище Кирил Христов

Още Училища в Община Стара Загора

Основно училище Георги Райчев

Основно училище Георги Райчев, Стара Загора

Основно училище Георги Райчев, Стара Загора е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизв

Професионална гимназия по механотехника и транспорт Никола Йонков Вапцаров

Професионална гимназия по механотехника и транспорт Никола Йонков Вапцаров, Стара Загора

Професионална гимназия по механотехника и транспорт Никола Йонков Вапцаров е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пъ

Основно училище Христо Ботев

Основно училище Христо Ботев, Загоре

Основно училище Христо Ботев, Загоре е учебно заведение с богата история, извор на знание, средище на духовна изява, огнище на национални традиции. Учебното дело в селото води началото си от

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина Иван Павлов

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина Иван Павлов, Стара Загора

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина Иван Павлов е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към

ОУ ИВАН МИРЧЕВ

ОУ ИВАН МИРЧЕВ, Дълбока

Китното селце Дълбоки е разположено в Югоизточния регион на България, Община Стара Загора, Област Стара Загора. В село Дълбоки се намира Основното училище Иван Мирчев, което е с курс на обучение от пъ