Регистър на училищата

ОУ ХРИСТО НИКИФОРОВ, Град Ловеч

ОУ ХРИСТО НИКИФОРОВ
Информация

ОУ ХРИСТО НИКИФОРОВ

ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО

Строежът на старата сграда, чието първоначални име е "Христо П. Никифоров" започва в началото на юли 1931 година и е завършен през същия месец на 1932 година. През лятото на същата година е снабдено с необходимата училищна мебел. Приема първите си ученици от есента на 1932 година.

След 9. IX.1944 година училището е преименувано, като му се дава името на Марко Иванов- изтъкнат антифашист, живял дълги години в квартала.

С увеличаване броя на учениците едноетажната сграда става недостатъчна и тясна. Затова преа лятото на 1966 година се надстроява още един етаж.

В този си вид съществува до 1976 година, когато се пренася в съвсем новата сграда на сегашното основно училище. Първата копка на тази сграда е направена на 17.X.1973 година. Строителството трае 3 години. Голяма безвъзмездна помощ оказват родителите, които в почивните си и свободни дни се отзовават на повика на училищното ръководство за помощ.

Новата сграда има 1752 кв. м. застроена площ.

На 15.IX.1976 година се открива новата сграда на НОУ" Марко Иванов". В него има 3 групи ПДГ, 10 паралелки начален и 27 паралелки в среден курс и 8 групи занималня. Общо 1361 ученика. От общия брой 67 учители и възпитатели, 22 са с висше, 35 с полувисше и 10 със средно педагогическо образование.

През годините училището утвърждава своя авторитет и се развива.

За кратък период от време в старата сграда е настанено спортното училище. За 3 години училището е трансформирано като Средно общообразователно, но след това отново се установява като основно училище.

С решение от 1991год. се възстановява името на Христо Никифоров - дарил земята и пари за построяването на училището и до сега нашето училище се нарича ОУ" Христо Никифоров"


През последните десет години със съвместните усилия на училищно настоятелство, ръководство, учители и ученици, училище „Христо Никифоров” промени своя облик.

Благодарение на работата по различни проекти училищният двор се превърна в приятно място за отдих и игри.

През 2001г. по проекта „Училище мечта„ със собствен труд беше направен алпинеум, пътеки, монтирани бяха пейки и люлки.

С времето пространството между двете сгради на училището беше асфалтирано, а по-късно дворът беше разширен, което позволи да се оформят няколко игрища.

През есента на 2009 година ни гостуваха френски ученици, с помощта на които частта от двора пред паметната плоча на Христо Никифоров беше паркоустроена.

В началото на месец септември същата година Еврофутбол, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи”, стартира национален конкурс за финансиране на инициативи за реновиране или изграждане на малки спортни терени.

Сдружение Училищно настоятелство „Христо Никифоров” бе една от одобрените за финансиране кандидатури в конкурса „Избери да спортуваш”. Инициативата, наречена „Движи се, бъди здрав!” и е насочена към реновиране и оборудване на мултифункционална площадка за достъпен масов спорт в квартала.

С отпуснатите средства беше закупено спортно оборудване, което включва врати за мини футбол и хандбал, две маси за тенис на открито, волейболни мрежи. Монтирани бяха и две осветителни тела, които ще позволяват игрищата да се използват и вечер.

 

Контакти

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО НИКИФОРОВ

Град Ловеч, Община Ловеч, ул.Търговска 80
Телефон: 068600969
GSM: 068622256
Факс: 0896765841
Интернет сайт: uchilishte-mechta.dir.bg

Галерия

ОУ ХРИСТО НИКИФОРОВ

Още Училища в Град Ловеч

Център за специална образователна подкрепа Васил Левски

Център за специална образователна подкрепа Васил Левски, Ловеч

Център за специална образователна подкрепа Васил Левски, град Ловеч е специализирано заведение за обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности. Центърът осъ

ПГ ПО КОЖАРСТВО ОБЛЕКЛО И ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ МАРИЙКА И МАРИНЧО КАРАКОНОВИ

ПГ ПО КОЖАРСТВО ОБЛЕКЛО И ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ МАРИЙКА И МАРИНЧО КАРАКОНОВИ, Ловеч

През 2008г. се навършиха 80 години от създаването на единственото средно кожарско училище на Балканския полуостров.Много векове бяха нужни за да се превърне суровата животинска кожа в продукт траен и

СОУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

СОУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, Ловеч

През дългогодишната си история СОУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ е дало образование на хиляди ловчалии и жители на областта. Възпитаници на училището са видни учени в различни области на обществения живот, нау