Регистър на училищата

ПГ ПО ТУРИЗЪМ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ, Град Кюстендил

ПГ ПО ТУРИЗЪМ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
Информация

ПГ ПО ТУРИЗЪМ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

Професионална гимназия по туризъм Никола Йонков Вапцаров град Кюстендил има дългогодишна история. През 1909 година по инициативата на женското дружество Майчина любов в града се открива Професионално училище по Облекло и Трудолюбие.


От 1928 до 1932 година училището прераства в Стопанско училище с тригодишен курс на обучение. През 1945 година става Професионална девическа гимназия с петгодишен курс на обучение. През петдесетте години на миналия век е известно като допълнително занаятчийско училище при Софийската търговско - индустриална камара, след което се преименува в Практическо промишлено училище.

 

В периода 1950/1957 година прераства в училище по трудови резерви за подготовка на изпълнителски кадри по шев и помощник - готвач. От 1957 година се утвърждава като професионално техническо училище по обществено хранене, което през 1963 година е вече Техникум с патрон Н. Й. Вапцаров. Прераствайки в техникум училището все повече утвърждава своя авторитет, като подготвя високо квалифицирани кадри за цяла Югозападна България и става учебно заведение с важна социална функция.

 

През 2003 година техникума по обществено хранене се преобразува в Професионална гимназия по туризъм Н. Й. Вапцаров, като така отговаря на най - новите тенденции и потребности на туристическия отрасъл на Кюстендилски район и страната.

 

С новата насока в обучението и с разширяване възможностите за реализация на учащите се гимназията става притегателен център с новите специалности - Кетъринг, ОТСВ, Екскурзоводство, Администратор в хотелиерството. Особено престижни са специалностите - Технология и мениджмънт на производството и обслужването в заведенията за хранене, Организация в производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия.

 

Педагогическият колектив е високо квалифициран, гарантирайки успешна подготовка своите възпитаници и последваща реализация. Една от основните задачи на учителския колектив е да създадат кадри, които адекватно да отговарят на съвременните европейски изисквания в областта на туризма.

 

Учебното заведение разполага с добра материална база, която включва десет класни стаи, два компютърни кабинета, три специализирани кабинети, четири работилници, физкултурен салон, зала за тенис на маса, фитнес зала, спортна площадка, библиотека и административни кабинети.

 

В Професионална гимназия по туризъм Никола Йонков Вапцаров се обучават 460 ученици в деветнадесет паралелки. Учебният процес се провежда на две смени.

 

Възпитаниците на учебното заведение участват в национални и международни конкурси с отлично представяне, печелейки много награди.

 

Контакти

Професионална гимназия по туризъм Никола Йонков Вапцаров

Град Кюстендил, Община Кюстендил, ул. Раковски 2
Телефон: 078526332
Интернет сайт: www.pgtkn.com

Галерия

ПГ ПО ТУРИЗЪМ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

Още Училища в Град Кюстендил

Езикова гимназия Д-р Петър Берон

Езикова гимназия Д-р Петър Берон, Кюстендил

Езикова гимназия Д-р Петър Берон, Кюстендил е учебно заведение с богата, над тридесет годишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото,

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА И МЕНИДЖМЪНТ ЙОРДАН ЗАХАРИЕВ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА И МЕНИДЖМЪНТ ЙОРДАН ЗАХАРИЕВ, Кюстендил

Професионална гимназия по икономика и мениджмънт Йордан Захариев се намира в град Кюстендил, ул. 19-ти февруари 28. Учебното заведение е създадено през 1944 година като Държавна търговска г