Регистър на училищата

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ, Град Твърдица

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ
Информация

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ

Неофит Рилски е роден през 1793 година в Банско със светско име Никола Поппетров Бенин.

Баща му Петър Бенин е първият учител в Банско, а майка му Екатерина произхожда от род на заможни търговци на памук от Разлог.

Първоначално учи в килийното училище на баща си в Банско. През 1811 год. Е покалугерен в Рилския манастир и получава името Неофит.

От 1822 до 1826 г. учи в Мелник при погърчен влах и става добър елинист. После е изпратен във Велес.

През 1827 г. е учител в Самоков.От 1829г. до 1833 г. ев Рилския манастир. През 1833 г. част от манастира изгаря.Неофит Рилски е изпратен при патриарха, за да издейства разрешение за възстановяване на църквата и за събиране на помощи за това. Мисията завършва с успех и на 10.Х!.1833 г. е издаден султански ферман с разрешението.

През 1833 г. е духовник при метоха в Казанлък.Тук среща търновския митрополит, който по искане на Васил Априлов го изпраща в Букурещ, за да изучи алилодидактическата метода в тамошното гръцко училище.Възложена му е задача да съчини учебници за проектираното от Априлов взаимно училище в Габрово.

От 2. 01.1835 г. е преподавател в габровското взаимно училище. Тук прави първия успешен превод на Новия завет на новобългарски.

Сградата, в която към момента се провежда обучението на всички ученици от І до ХІІ клас и подготвителния клас е построена през 1977 г. Тя представлява монолитна конструкция от две перпендикулярни крила с допълнителен приземен етаж, в който се намират кабинетите по изобразително изкуство, технологии, залата за фитнес, оборудвана със следните уреди : 2 броя гладиатори, 3 лежанки, 1 гребен тренажор, 2 щанги, 1 велоаргуметър, 4 дънбела , 4 тежести, уред за коремни преси, бягаща пътека и две тенис-маси. В приземния етаж са разположени още ученическия стол и кабинета по фризьорство. Едното крило е с три етажа, а другото – 4 етажа, има и физкултурен салон, който се свързва с четириетажното крило чрез топла връзка. Застроената площ е 1628 кв. м, а разгърната площ – 6735 кв. Сградата се отоплява с локално парно. Осветлението във всички стаи и коридори е луминисцентно. В училището има 13 класни стаи, в които се обучават учениците от І до ІV клас и стая за подготвителния клас. Обучението на учениците от V до ХІІ клас се осъществява на кабинетна система. Училището разполага с 4 кабинета по български език, 2 кабинета по история и цивилизация , 1 кабинет по френски език, 4 компютърни зали, 1 кабинет по физика и астрономия, 2 кабинета по математика, 2 кабинета по английски език, 1 кабинет по биология и здравно образование, 1 – по химия и опазване на околната среда, 1 – по човекът и природата, 1 – по география икономика и 1 – по музика, два физкултурни салона и една класна стая, пригодена за физкултурен салон, училищна библиотека, която наброява 10 000 тома и актова зала, в която се провеждат училищните празници и тържества. Общо училището разполага с 56 броя компютри, 4 лаптопа, 4 проектора, 15 мултифункционални устройства, 1 мултимедийна дъска, които се използват в обучението на учениците, осигурявайки високо качество на учебния процес. Презентациите са вече нещо обикновено в учебните часове. ПРЕЗЕНТАЦИЯ „Уча се като играя. ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА И СЕЗОНИ” -Кр. Динева 2009 г.

Презентация „Защитена природа” 2009 г. при Н. Жабова

„Любовта-еднаква за всички” – Веселина Косева 2009 г.

„Виртуална христоматия” – Румяна генчева и учениците от паралелка „Хуманитарен профил” – 2 издания –за 10 и 11 клас

„Интердисциплинарен подход в обучението по БЕЛ, биология и ИТ- Румяна Генчева, Димка Донева, Павлина Чучулигова.

Училището разполага с две модерни озвучителни уредби, пиано в кабинета по музика и аудиосистеми, които се ползват от всички учители. Има две спортни площадки- зад физкултурния салон – 5400 кв м. И пред южния вход – 1000 кв. м . Училището е подсигурено с две системи за видеонаблюдение с общо 27 камери и с възможност за разширяване до 48 камери, които са монтирани през 2009 година.

Пропускателният режим се осигурява от лицензирана охранителна фирма.  

Контакти

Средно общообразователно училище Неофит Рилски

Град Твърдица, Община Твърдица, ул. Княз Борис І №99А
Телефон: 045442582
Факс: 045442583
Интернет сайт: sou-tvarditsa.hit.bg

Галерия

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ
СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ
СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ
СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ

Още Училища в Община Твърдица

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ

СОУ НЕОФИТ РИЛСКИ, Твърдица

Неофит Рилски е роден през 1793 година в Банско със светско име Никола Поппетров Бенин.Баща му Петър Бенин е първият учител в Банско, а майка му Екатерина произхожда от род на заможни търговци на пам