Регистър на училищата

СОУ ХРИСТО ЯСЕНОВ, Град Етрополе

СОУ ХРИСТО ЯСЕНОВ
Информация

СОУ ХРИСТО ЯСЕНОВ

С указ № 64 от 15.12.1944 година На президиума на Народното събрание в град Етрополе се открива пълна смесена гимназия. Учебните  занятия започват на 29.01.1945 година в сградата на днешното ОУ Христо Ботев с общ брой на учениците 180. Василий Кривенков по руски език, Константин Зографов по история и география, Димитър Манолов по немски език и философия, Лилияна Кръстева по френски език, Благородна Христова по математика, Юлия Велева по музика. Тодор Късметски е първият назначен директор на училището. На 18.02.1945 година е проведено първото утро, посветено на Апостола на свободата - Васил Левски. На него е решено гимназията да носи името на Христо Ясенов, на поета- съгражданин, загинал мъченически през 1925година. Решението е взето при пълно единодушие и голям ентусиазъм.
Етрополската общественост полага големи грижи за оцеляване и укрепване на новата гимназия. Макар и скромни, осигурени са необходимите предпоставки за провеждане на учебни занятия: сграда, материална издръжка, обзавеждане, учебни помагала и пособия ,ученици и учители. За привличане и оставане на учителите в гимназията са осигурени безплатни квартири, осветление и отопление. За учениците е открита трапезария- ученически стол.
Учителският колектив се състои предимно от млади учители, които правят първите стъпки в професията си. Липсва им богатият опит на по- възрастните колеги, но завладелият ги ентусиазъм се предава върху учениците. Заедно успяват да преодолеят трудностите, породени от съкратената учебна година, недостатъчните и липсващи учебници.
От следващата учебна година учебният процес навлиза в своето нормално русло. Един от новоназначените учители е Манол Манолов по пеене, създателят на химна 'Ясеновци'. Под неговото ръководство е сформиран ученически хор.
На 1 май 1945 година директорът на гимназията Драгомир Йончев тържествено връчва училищното знаме на първия знаменосец- Александър Герчев. На 29 юни същата година е първият акт за раздаване на зрелостни свидетелства. С най- висок успех завършва Екатерина Атанасова- отличен 5.93
На 29 януари 1948 година с тържествено Ясеновско утро за първи път е честван патронният празник на училището.
Със заповед на Министерството на Народната просвета от 22 август 1950 година училището се превръща в Климатична гимназия. Новата учебна година започва с 250 ученици , открит е и пансион към училището, помещаващ се на втория етаж на Пощенската палата От 1956 година Климатичното училище се обособява като самостоятелна девическа гимназия Александър Атанасов и се премества в местността Септемврийче. В града се образува смесено училище от сливането на гимназия Христо Ясенов и ОУ Екзарх Йосиф. През 1964 година се отделя НУ Кирил и Методий, а през 1968 година се обособява и ОУ Христо Ботев, което остава в сградата на гимназията, а тя се премества в нова сграда, обхващайки класовете от пети до единадесети клас.

Контакти

Средно общообразователно училище Христо Ясенов

Град Етрополе, Община Етрополе, бул.Руски 69
Телефон: 072062135
GSM: 072062328
Факс: 072062079
Интернет сайт: www.hristo-yassenov.com

Галерия

СОУ ХРИСТО ЯСЕНОВ

Още Училища в Община Етрополе