Регистър на училищата

Средно училище Хаджи Мина Пашов, Град Сливен

авторитетна учебна институция сливен

авторитетна учебна институция сливен, авторитетно учебно заведение сливен, авторитетно училища в сливен, висококвалифицирани педагози сливен, добра учебна подготовка сливен, добро образование сливен, елитно средно училище в сливен, извор на знание сливен, качествено обучение сливен, предпочитано учебно заведение сливен, препоръчано средно училище в сливен, проспериращо учебно заведение сливен, светилище на просвещението сливен, сливен, средище на духовна изява сливен, средище на просвещение сливен, средно училище сливен, средно училище хаджи мина пашов, су сливен, су хаджи мина пашов сливен, танцов състав веселие сливен, училище с история сливен, училище с традиции сливен, училище хаджи мина пашов сливен, хаджи мина пашов сливен

Средно училище Хаджи Мина Пашов
Информация

Средно училище Хаджи Мина Пашов

Средно училище Хаджи Мина Пашов е учебно заведение със 126-годишна история, извор на знание, средище на духовна изява, огнище на национални традиции. Заема централно място я културния живот на град Сливен.

 

Началото е поставено през далечната 1872 год. с построяването на първото самостоятелно девическо училище в борческия квартал Комлука, познато като баби Иванкиното училище.

 

През 1885 год. посредстовом дарение в края на града /в полите на Бармук/ е построено четиристайно училище с канцелария, наречено на името на дарителя - “Хаджи Мина Пашов”.


През 1900 год. в двора на Пашовото училище отваря врати начално училище с две класни стаи.


От 1907 год. училището вече е Първа девическа прогимназия, която след 1919 год. е преименувана в Първа Сливенска градска прогимназия с 9 паралелки с 458 ученика /момичета и момчета/, прочута с богатата си библиотека, кабинети и нов гимнастически салон.


В периода 1950 - 1958 год. училището е обединено със Сливенската мъжка гимназия Добри Чинтулов, и вече е Първо единно училище, именувано на Съби Димитров.


От 01.09.1958 год. училището отново е самостоятелно и до 1969 год. негов патрон е Димитър Богданов.


С решение на Общинския съвет № 20 от 19.02.1992 г. училището отново носи името на своя дарител Хаджи Мина Пашов.

 

През 1994 год. Първо основно училище е преобразувано в Средно общообразователно училище. Полагат се грижи за обновяване и създаване на комфортна учебна среда с приложение на всички технологични нововъведения.


Важен фактор за формиране и развитие на ценностната система на децата, след семейството стои училището. Българите високо ценят образованието и се стремят децата им да обикнат книгата и училището. Затова в СУ Хаджи Мина Пашов, се стремят да обучават, възпитават и формират богата ценностна система у своите възпитаници, да възпитава и изгражда високообразовани и толерантни личности.

 

Учебното заведение с всеотдайност и упоритост гради своя авторитет и върви напред, утвърждавайки се като сериозен методически център с една обща цел да предостави на възпитаниците си добро образование.


Репутацията на СУ Хаджи Мина Пашов, град Сливен се гради не само върху неговите солидни традиции и славата на завършили образованието си в него, а и на новаторския му дух.


Учителският колектив се стреми да създаде позитивна учебна среда, където учениците да изявят възможностите си, да ги мотивират за активно и отговорно участие в учебния процес.


През годините се полагат грижи за обновяване и създаване на комфортна учебна среда с приложение на всички технологични нововъведения.


От създаването на учебното заведение, учители и ученици вървят по светлия път на образованието и науката, за да пренасят през годините познанията, творчеството и силата на духа.

 

Високото качество на подготовка, съдържа­телната същност на възпитателната работа, строгият ред и дисциплина са само част от характери­стиката на училището - черти, които градят авторитета и ролята му в духовният живот на град Сливен.

 

В своето развитие СУ Хаджи Мина Пашов се утвърди като образователен и духовен център, благода­рение усилията на поколения учители, всеотдайно работели и работещи за формиране на подрастващите.


Всички успехи в учебната, спортната и извънкласната работа се дължат на неуморната дейност на училищното ръководство, учителите, училищното настоятелство и обществените организации, на талантите на учениците в различните области. Доказателсто за това са многобройните награди в спорта, изкуството, художествената самодейност, викторини, олимпиади и състезания.


По случай 100-годишния юбилей училището получава награда на МОН - орден “Кирил и Методий” I-ва степен.


Всяка година децата с трепетно вълнение прекрачват прага на своето училище, което ги посреща с радост. Те растат пред очите му. После поемат по своя път и то ги изпраща с мъка, но получава най-добрата награда - те никога не го забравят.


Директор на СУ Хаджи Мина Пашов, град Сливен е г-жа Полина Аксакова.

 

 

Контакти

Средно училище Хаджи Мина Пашов

Град Сливен, Община Сливен, ул. Княз Батенберг 2
Телефон: 044623977, 044624269, 044623782
Факс: 044623977
Интернет сайт: hmpashov.com

Галерия

Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов
Средно училище Хаджи Мина Пашов

Още Училища в Град Сливен

Технически университет - София Факултет и Колеж - Сливен

Технически университет - София Факултет и Колеж - Сливен, Сливен

В град Сливен има две звена на Технически университет – София - Инженерно-педагогически факултет (ИПФ) и Колеж. Инженерно-педагогическият факултет е създаден през 1986 г. като факултет

Професионална гимназия по механотехника

Професионална гимназия по механотехника, Сливен

Професионална гимназия по механотехника, Сливен е училище с дългогодишна история, доказала своето достойно място в образователната система. Води своето начало от далечната 1959 година като Механоте

8 ОУ ЮРИЙ ГАГАРИН

8 ОУ ЮРИЙ ГАГАРИН, Сливен

Осмо Oсновно училище Юрий Гагарин е основано през 1972 година със седалище град Сливен. Новата сграда е открита 8 ОУ Юрий Гагарин е открита през 1973 година. През 1981 година учебното заведение прерас

ОУ ХРИСТО БОТЕВ

ОУ ХРИСТО БОТЕВ, Сливен

Подхождайки с много любов, търпение, професионализъм и уважение към личността на детето, ние се грижим за неговото пълноценно физическо и духовно израстване. Децата са надеждата на идващото утре и сми

СОУ АРГИРА ЖЕЧКОВА

СОУ АРГИРА ЖЕЧКОВА, Сливен

През 1964 година към Затвора в град Сливен са открити четири паралелки среден курс, които са филиал на СВУ Димитър Полянов. От учебната 1966/1967 година училището става техникум филиал на ТЕТ Ма