Регистър на училищата

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, Град Койнаре

средно учебно заведение койнаре

средно учебно заведение койнаре, средно училище христо смирненски койнаре, училище христо смирненски койнаре

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ
Информация

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

 

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, Койнаре е учебно заведение, осигуряващо качествено обучение на учениците от първи до дванадесети клас.


Просветното дело в град Койнаре води своето начало през далечната 1850 година, коагато е отворено първото училище и първият даскал е бил Цветко Динов от Койнаре. Образованието в този период е килийно и децата се учат в частни къщи и зимници. Обучението се води по килийна метода. Изучава се четене, което се изразява в усвояване на килийното сричане и обучение по писане с изписване на църковно - славянските букви, първо на пясък, а после на "панакида" /букова дъсчица). По смятане учениците се учат да броят, да пишат и познават цифрите.

 

През 1865 година учителят Панайот Михайлов от с.Типчевица, Врачанско въвежда буквара, сковава няколко чина, свиква учениците със звънец и провежда в края на годината изпити, което определя вече светския облик на койнарското училище. Специална сграда за училищните нужди е построена през 1872 година в църковния двор в местността "Селището".

 

След приключване на Руско - Турската война, училището отваря врати за учебната 1878/1879 година. Койнарското училище е със статут на първоначално, то е смесено и има три отделения. Учебните занятия са задължителни за всички момичета до 11 годишна възраст и за момчетата до 12 години. Курсът на обучение в първоначалното училище става четири годишен и се сформира четвърто отделение. Нова учлищна сграда е изградена през 1892 година в местността "Вървището".

 

През 1909 година учебното заведение вече е прогимназия Васил Левски. През 1934 година е пострроена нова училищна сграда. На 20 ноември 1944 година е променен статута на училището в непълна гимназия и е преименувано от Васил Левски на Христо Смирненски. През 1950 година училището вече е Единно средно училище от първи до единадесети клас.

 

Повече от 160 години УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ разпръсква своите знания и подпомага младото поколение в неговия житейски път.

 

Днес учебното заведение разполага с уютни класни стаи, водерни компютърни кабинети с Интернет, стая на етносите и заниманя по интереси, физкултурен салон и фитнес зала, училищен стол с безплатно столово хранене и безплатен транспорт.

 

Екип от високо квалифицирани преподаватели, отлични педагози, с богат опит се грижат за обучението на своите възпитаници.

 

Учениците участват в клубове по интереси и спортни клубове. Училището осигурява на учениците шофьорски курсове категория B, M и подпомага тяхното заплащане !

 

За учебната 2013/2014 година СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, Койнаре извършва прием след завършен осми клас на една паралелка с дневна форма на обучение по профил технологичен - Информационни технологии.


Профилиращи предмети - Инф. технологии, български език и литература, биология, география. Курс на обучение е четири години. Завършилите СУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, Койнаре получават диплома за завършено средно образование и умения за професионална реализация в областта на КОМПЮТЪРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.

 

Контакти

Средно общообразователно училище Христо Смирненски

Град Койнаре, Община Червен бряг, ул. Христо Ботев 1
Телефон: 065732423
GSM: 0879827294
Факс: 065732423
Интернет сайт: www.sou-koinare.com

Галерия

Още Училища в Община Червен бряг

Търговска гимназия Васил Априлов

Търговска гимназия Васил Априлов, Червен бряг

Търговска гимназия Васил Априлов, Червен бряг е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неи

Обединено училище Отец Паисий

Обединено училище Отец Паисий, Радомирци

Обединено училище Отец Паисий отворя врати, за да посрещне и да даде знания на своите любознателни възпитаници. Преди повече от 200 години, гордите родолюбци в село Радомирци, разбрали силата

Основно училище Христо Смирненски

Основно училище Христо Смирненски, Червен бряг

Основно училище Христо Смирненски отворя врати, за да посрещне и да даде знания на своите любознателни възпитаници. През годините гради своя облик на училище с утвърдени традиции, средище на духовна