Регистър на училищата

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, Село Черни Осъм

единствено в българия училище за водачи

единствено в българия училище за водачи, качествено обучени за водачи черни осъм, квалифицирани педагози с богат опит, квалифицирани преподаватели черни осъм, педагози с богат опит черни осъм, средно учебно заведение черни осъм, средно училище черни осъм, су васил левски черни осъм, учебно заведение черни осъм, училища в черни осъм, училище в черни осъм, училище васил левски черни осъм, училище за планински водачи, училище за победители черни осъм, училище с поглед в бъдещето

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Информация

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

УЧИЛИЩЕ ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ

 

Национално училище за планински водачи – Черни Осъм е училище, създадено с много любов и борба, от покойния вече Минко Занковски. Даде си живота за него. Единственото в България и второ в Европа. Вече 13 години – летвата е много висока.

 

Всеки, с отношение към планините и към природата, с алтернативния туризъм и алпинизъм, се е срещал с момчетата и момичетата на Занковски, по пътищата не само по българските, а и по световните планини.

 

Единствено, вълнуващо, с поглед в бъдещето е училището в Черни Осъм.

 

Тук децата се научават да бъдат отговорни, превръщат се в личности с характер и идеи.

 

Учениците са от цялата страна, а това ги превръща в големи приятели за цял живот. Не толкова силни по успех, но с дух и отговорност.

Там, в планината, заедно преживяват и оцеляват, научават се на взаимопомощ и стават хора.

 

 

Ски – бягане, ски – алпинизъм, биатлон, изкачване на ледени скали с всякакви видове препятствия – това са част от зимните спортове, които практикуват младежите, учащи в Черни Осъм. През лятото се занимават с изкачване на върхове, планински туризъм, рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове.

 

Всички идват водени от обичта си към природата и планината. Имат страх от високото, от тясното и тъмно, но много бързо се налага да ги преодоляват.

 

Тук ученици и учители са приятели, преживяват различни емоции и трудности и това ги сближава. Големите контролират и помагат на по-малките, особено на лагерите по ски.Учат се взаимно. Момчетата си правят иглута, където да нощуват, ако се наложи. 

 

Ориентират се по звездите зимата, а лятото - по слънцето и мъховете. И ако се загубиш лятото, вземаш едно листенце забождаш някаква игла върху листото, поставяш ги в чаша вода или локва. След 15-20 минути можеш да се ориентираш за 2 от 4 –те  посоки – север -  юг.

 

Много знания се получават от практическите занятия сред планината. Трябва да си лидер, да имаш здрава психика, да носиш отговорност и да контролираш действията си, защото водиш група от хора, която разчита на твоите умения. Длъжен си да предвиждаш опасности, а те не са малко.

 

Всяка учебна година започва с тест по издържливост – поход до най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала и Мальовица – още в началото на ІХ клас.

Сред постиженията на нашите възпитаници са вр.Ботев, Вихрен, Черни връх, но с гордост трябва да споменем няколко експедиции в швейцарските Алпи. Бяха няколко пъти на Гросглохнер- 2001г., 2005г.,2006г, 2009г; Триглав – 2006г., 2010г.; Митикас – 2008г.; Мон Блан – 2003г.,2007г.; Гранд Комбен – Швейцария – 2007г., Митикас – Олимп 2010г., Македония – Голям Кораб 2012г.

 

Много ли са успехите ни? Зависи от гледната точка.

 

Горди сме с нашите момчета и момичета. За тези 13 години при нас бяха и завършиха 9 випуска средно образование. 

 

Момчетата и момичетата на Минко Занковски са негови достойни продължители. Научи ги да бъдат хора. Той им повярва. Те му се довериха.

 

Контакти

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Село Черни Осъм, Община Троян, ул. Стара планина № 130
Телефон: 069622288
GSM: 0877068160, 0879227787
Факс: 069622338
Интернет сайт: www.nupv.net

Галерия

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Още Училища в Община Троян

Национално училище за приложни изкуства Проф. Венко Колев

Национално училище за приложни изкуства Проф. Венко Колев, Троян

Национално училище за приложни изкуства Проф. Венко Колев, Троян е учебно заведение с богата история. Води своето начало от далечната 1911 г. под името Грънчарско училище, просъществувало до

Средно училище Васил Левски

Средно училище Васил Левски, Троян

Средно училище Васил Левски, гр. Троян е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестно