Регистър на училищата

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, Село Попица

основно училище попица

основно училище попица, оу попица, оу св св кирил и методий попица, попица, училище кирил и методий попица, училище попица

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Информация

Първото училище в село Попица е открито през 1872 година. Тогава учебното заведение е наричано „Турското“, тъй като бошинството обучаващи се са били българомохамедани и по-малко българи.


Документ №156 от 1890 година, издаден от Националния музей по образованието в град Габрово, удостоверява, че обучението се е провеждало в къща с 2 класни стаи. Уениците са били в класовете от Първи до Четвърти.


През 1884 година училището се разширява. Постройките, с които разполага изгарят през 1912 година.


През 1923 година е открито първото общинско училище в село Попица. Сградата е разполагала с 5 класни стаи, учителска стая. През 1928 година е построена и прокарана чешма.

 

Учебното заведение вече е прогимназия и вече се обучват ученици до Седми клас. Учениците от Осми клас се обучават в град Бяла Слатина.


От 1927 година е поставено началото на учебните занятия от Първи до Четвърти клас в новото начално общинско училище. То се помещава в сградата на днешното ОУ Св. Св. Кирил и Методий, Попица.


Сградата, определена за учениците от прогимназия, функционира от учебната 1938-1939 година. В нея се водят занятия за учениците до Седми клас до 1960-1961 година, а оттогава до днес и за учениците от Осми клас.


През 1943-1944 година започва процесът на стандартно обучение – от сутрин до обяд с редуване на научни дисциплини, искуства, физкултура.


Към днешна дата в ОУ Св.Св. Кирил и Методий, Попица се обучават около 135 ученика. Сред тях има и пътуващи от село Бъркачево.


От 2009 година учебното заведение е средищно. Година по-късно е санирано, подновено е обзавеждането в класните стаи.


Основно училище Свети Свети Кирил и Методий, Попица разполага и с нова спортна площадка за игра на волейбол, басктебол, футбол.

Контакти

Основно училище Св.св.Кирил и Методий

Село Попица, Община Бяла Слатина, ул. Кирил и Методий 3А
Телефон: 091372313

Галерия

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Още Училища в Община Бяла Слатина

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, Бяла Слатина

СОУ Васил Левски, Бяла Слатина е средищно средно общообразователно училище. В СОУ Васил Левски, Бяла Слатина се обучават деца от населените места: с. Комарево, с. Соколаре, с. Върбица, с. Бъркачево,

ПРОФЕСИОНАЛНА АГРОТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

ПРОФЕСИОНАЛНА АГРОТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ, Бяла Слатина

ПАГ Никола Йонков Вапцаров, Бяла Слатина се финансира от общината. От 1954 година училището носи наименованието "Техникум по механизация на селското стопанство", година по-късно патрон на уче

СОУ ХРИСТО БОТЕВ

СОУ ХРИСТО БОТЕВ, Галиче

СОУ Христо Ботев е учебно заведение в област Враца, в което се обучава 228 ученика. През първата година по програмата на Център Амалипе и Фондация Америка за България - Превенция на отп