Регистър на училищата

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм, Град София

гимназия по туризъм софия

гимназия по туризъм софия, гимназия с учебен кафе ресторант, добра компютърна и езикова подготовка, добра практическа и езикова подготовка, елитно и авторитетно учебно заведение, кетеринг модулно обучение софия, колеж по ресторантьорство софия, обучение по рервитьорство и сладкарство, професионален колеж по ресторантьорство, професионална гимназия по туризъм софия, софийска професионална гимназия по туризъм, съвременено учебно заведение софия, традиционни методи и способи на обучение, утвърдена гимназия с богата история софия, учебното заведение с богата история софия

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Информация

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм

 

 

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм води началото си като самостоятелно учебно заведение от 1951 г. в град София, ул. Дунав 2.

 

Учебното заведение е с богата история, което през годините претърпява редица промени, за да достигне до днешния си статут.


Първоначално функционира като Училище по готварство с единствена специалност Технология на приготвянето на храна, с общо 128 ученици в 5 паралелки.


Необходимостта от кадри в сферата на Общественото хранене, води до разкриване през учебната 1958/59 г. на Професионално - техническо училище със специалност Помощник - готвач. Две години по-късно е разкита и специалност Сервитьорство и паралелки с вечерна форма с 3-годишен курс на обучение.


През 1960 г. училището е преобразувано в Техникум по обществено хранене Иван П. Павлов, а през учебната 1964/65 г. в техникума е разкрита още една нова специалност - Сладкарство и сервитьорство с 4-годишен курс на обучение.

 

За задоволяване нуждите от квалифицирани технически специалисти в системата на Общественото хранене през учебната 1968/69 г. е открита паралелка със специалност - Поддържане и ремонт на машини и съоръжения в общественото хранене и търговия с 4-годишен срок на обучение за младежи. От 1969/70 г. профилът на СПТУ се разширява и към него преминават специалностите Сервитьорство и Сладкарство. В техникума остава единствено специалността Технология на приготвянето на храната.


Увеличаващият се брой специалности и ученици в Техникума по обществено хранене води до ползване различни сгради по съвместителство. От 1986 г. учебното заведение се помещава в собствена самостоятелна сграда в центъра на София, на бул. Сливница 182. Обзаведени са и 2 учебни работилници по готварство и сладкарство, кабинет по сервиране, 2 кабинета по информатика, библиотека с богат библиотечен фонд. В 4 професионални направления и 6 различни форми на обучение се обучават над 1500 ученици в 44 паралелки.


Все по-нарастващите нужди от повишаване на квалификация и преквалификация на кадрите, води до създаване на Център за професионално обучение, който за кратко време се утвърждава като стабилна школа за обучение по професии в областта на ресторантьорството.
От учебна 1991/92 г. е разкита специалност Хотелиерство.


През 1995 г. Техникумът по обществено хранене е преименуван на Техникум по хранене и хотелиерство, придобивайки и нов облик.


През учебната 1999/2000 г. е осъществен прием в специалност Кетеринг - модулно обучение.

 

От 2003 г. Техникумът по хранене и хотелиерство е преименуван в Софийска професионална гимназия по туризъм Гимназията се утвърждава като едно от водещите училища в областта на туризма в страната. През учебната 2004/05 г. се извършва прием по специалност Екскурзоводство.


През 2005 г. е оборудван Скай бар със средства по австрийски проект към Култур контакт - Австрия. В уютната зала, подходяща за делови срещи и дискусии се провежда обучение по Сервиране и барманство.


Същата година е обособена и оборудвана красива рецепция, основно информационно бюро на гимназията.


През 2006 г. Софийска Професионална Гимназия по Туризъм получава лиценз и разкрива Професионален колеж по Организация и управление в ресторантьорството със задочна формата на обучение.


През 2007 г. в гимназията е завършен капитален ремонт на сградния фонд на училището, като учебните и административните помещения са изцяло преоборудвани.


Повече от шестдесет и пет години гимназията гради своя облик на училище с богата история и традиции, извор на знание и мъдрост, стремейки се да създава обективни възможности за отлична подготовка, която води до последваща пълноценна реализация на възпитаниците си.

 

Контакти

СОФИЙСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

Град София, Община Столична, бул. Сливница 182
Телефон: 029833692, 029833958
Факс: 029867778
Интернет сайт: www.spgt.org

Галерия

Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Софийска Професионална Гимназия по Туризъм
Софийска Професионална Гимназия по Туризъм

Още Училища в Община Столична

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознато

71 Средно училище Пейо Яворов

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестн

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ В 8-МИ, 9-ТИ И 11-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024 - 2025 Г. В ЧСУ Петко Р. Славейков езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получаване освен

Частно основно училище Изгрев ЕООД

Частно основно училище Изгрев ЕООД, София

Частно основно училище „Изгрев“ е открито през 2015 г., изпълнява всички държавни образователни стандарти на МОН, като следва принципите за природосъобразен и здравословен начин на живот.

6-то основно училище Граф Игнатиев

6-то основно училище Граф Игнатиев, София

6-то основно училище Граф Игнатиев, гр. София осигурява на своите възпитаници обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в духа на демократичните ценности.

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев, София

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи п

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София, София

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София е извъучилищно обслужващо звено в системата на народната просвета, за организиран отдих и спорт. Школата съществува от 20

202 Основно училище Христо Ботев

202 Основно училище Христо Ботев, Долни пасарел

202 Основно училище Христо Ботев, Долни Пасарел е учебно заведение със 147-годишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото