Регистър на училищата

ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ, Град Шумен

3 основно училище шумен

3 основно училище шумен, 3 оу димитър благоев шумен, 3 училище димитър благоев шумен, водещо учебно заведение шумен, екип от добри преподаватели шумен, екип от квалифицитани педагози шумен, екип от отлични педагози шумен, елитно училище шумен, качестено образование димитър благоев шумен, качестено обучение димитър благоев шумен, основно училище димитър благоев шумен, трето оу димитър благоев шумен, учебно заведение д благоев шумен, учебно заведение с богата история шумен, учебно заведение с богати традиции шумен, училище с модерна база шумен, училище с обновена база шумен, училище със съвременна база шумен

ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
Информация

3 ОУ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ

 

 

ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ, Шумен води началото си от далечната 1896 година, което носи името на Димитър Благоев, който преди смъртта си на 02.08.1888 година дарява на общината 12 000 златни лева за строеж на училище. Училищната сграда е с четири учебни стаи, една канцелария и една за учителите.

 

През 1902 г., шуменската общественост решила да построи ново училище. Сградата на началното училище е построена със средствата на шуменския гражданин Петър Димов и с допълнително отпуснати от Общината средства за довършване.


Началното училище просъществува 50-тина години, като през 1958 г. със заповед на Министерството на народната просвета началният и средният курс на ЕСПУ Лиляна Димитрова се обособяват като отделно ІІІ ОУ, което се помещава в западното крило на Единното средно политехническо училище.


Поради нарасналия брой на учениците обаче се налага построяването на нова сграда, която е открита през 1962 год. и Училището започва своята дейност с 21 паралелки и 861 ученици, от които 306 в начален курс, 481 в среден курс и 74 деца са били включени в Подготвителна група.

 

В учебното заведение винаги са се обучавали деца от различни етноси, като постепенно и трайно се изгражда атмосфера на етническа толерантност.


От учебната 1962/1963 година учебното заведение става осмокласно.

 

През 1975 г. в 3 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ са обособени 20 паралелки със 744 ученици и 2 подготвителни групи. Изградена е работилница за момчетата и отделна такава за момичетата. Обосоени са кабинети по химия, физика, по основи на селското стопанство, руски език, биология, които се използват и като класни стаи.


От 1984 до 1991 г. броят на учениците в училището варира от 980 до 1200, разпределени в 35 до 41 паралелки. Обучението се извършва на две смени.


От 1996 г. до момента учебното заведение се ръководи от г-жа Илка Неделчева Карева.


Учебното заведение се слави с големия професионализъм на преподавателите и тяхната всеотдайност към своите ученици.


Неговият безспорен авторитет се дължи на качеството на учебно-възпитателната работа и на постигнатите високи резултати. През годините то се е утвърдило като водещо учебно заведение на територията на град Шумен.


115 години ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ гради своя облик на училище с богата история и традиции.

 

Контакти

Трето основно училище Димитър Благоев

Град Шумен, Община Шумен, ул. Харалан Ангелов 17 А
Телефон: 054875401, 054802368, 054802367
Факс: 054875401
Интернет сайт: iiiou-shumen.bg

Галерия

ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ

Още Училища в Град Шумен

Девето основно училище Панайот Волов

Девето основно училище Панайот Волов, Шумен

Девето основно училище Панайот Волов е учебно заведение в град Шумен, кв. Дивдядово. Училище с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пъ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ, Шумен

ПГСАГ, Шумен гимназия е основана на 20.10.1943 година. През годините история на Гимназията, протичат редица промени, преструктурирания и премествания. Строителният техникум, тога

СОУ ПАНАЙОТ ВОЛОВ

СОУ ПАНАЙОТ ВОЛОВ, Шумен

Началото на СОУ Панайот Волов е далече в миналото, защото 159 години ни делят от 1846 година, когато елинобългарското училище в Шумен прераства в класно. Тогава са сформирани и трите класа на основнот