Регистър на училищата

Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922, Град София - Дейности

английски език

английски език, балетна школа емоция, библиотека, дамска вокална група наслада, детска вокална група сладкишчета, детска музикална школа китара, детска музикална школа пиано, детска театрална школа аля, клуб за народни танци луди млади и игриви, клуб за народни танци хорцето, куклен театър ая, културен и духовен център овча купел, културен календар, народно читалище никола вапцаров, народно читалище никола вапцаров 1922, народно читалище софия овча купел, национален конкурс за поезия, никола вапцаров, нч никола вапцаров 1922, нч никола вапцаров 1922 овча купел, нч никола вапцаров 1922 софия, средище за духовност софия овча купел, средище за култура район овча купел, средище за просвещение овча купел, средище на духовност район овча купел, театрална трупа аля овча купел, читалище, читалище никола вапцаров 1922, читалище никола вапцаров овча купел, читалище никола вапцаров софия, читалище никола йонков вапцаров

Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Дейности

Библиотека
Читалищната библиотека притежава уникалност, произтичаща от мястото й като основополагащ елемент на институцията читалище. Положението й като част от читалището й придава възможности и особености, които я обособяват спрямо другите видове библиотеки и я определят като важна културна и образователна структура. Мисията на нашата библиотека е да бъде посредник между информацията и потребителите в един бързо променящ се свят, като притегателен център за всички възрастови групи. Библиотеката и нейните ползватели активно участват в масовите начинания на читалището и общината. За най-малките потребители библиотеката организира трудово-познавателни беседи на различни теми, а за по-големите провежда беседи по библиотечно-библиографски знания и редовно представя нови книги.
Библиотечният фонд наброява 18000 тома от всички отрасли на знанието.
Работното време на библиотеката е от понеделник до петък от 09:30 ч. до 17:30 ч., в сряда от 09:3 ч. до 13:30 ч. Библиотекар е Анета Георгиева.

 

Детска езикова школа по английски език


Дългогодишен преподавател в езиковата школата е Лидия Светославова завършила Английска филология в Софийския университет. Обучението се провежда в условия на естествено общуване и е една добра възможност за преодоляване на езиковите бариери. Моделът за цялостно възприемане се гради от комуникативният подход в обучението при децата и учениците. Те изцяло се потапят в езиковата атмосфера и преподавателят общува с тях в достъпна за тях форма.

Заниманията се провеждат два пъти седмично, по уточнен график.

 

Детска музикална школа клас Пиано


През последните три десетилетия ръководител на школата по пиано е г-жа Силвия Манева. Тя работи с деца от най - ранна възраст, като ги въвежда в света на музиката чрез инструмента, изключително богат на звукови и изразни възможности. При подбора на материала се стреми да създаде у децата интерес и любов към музиката , да превърне обучението по пиано в увлекателна задача, разкриваща в тонови багри детския свят с неговата богата фантазия и светла емоционалност. Старае се да осъществи тясна връзка между музикално - художественото и техническо развитие, да подреди материала, като се съобрази със създаването и разширяването на слухово - музикалните и емоционални възприятия на децата с формирането на музикални образи и представи, и свързването им с инструмента на базата на съвременните методични принципи. Търси и път за здрава връзка между нотен текст, слухови и двигателни представи за навик към прецизно слушане, анализ и самоконтрол.

Нейните възпитаници са завоювали над 200 престижни награди от регионални, национални и международни конкурси и фестивали. Това са Мина Виячева, Инна Ценова, Йорданка Недкова, Марио Манев, Веселина Недкова, Тодор Карабельов, Атанас Янчев, Калина Янчева, Михаил Апостолов, Мартин Кончев, Филип и Данаил Колеви, Ая и Мартин Мекушин, Любомира Георгиева, Пресиана Кузманова, Александра Варадева, Яна Вакавджиева, Ния Сирма Петрова, Андрея Манчева, Васа Атанасова и др.
Заниманията са индивидуални и се провеждат по предварително изготвен график от преподавателя.

 

Детска музикална школа клас Китара


Достоен продължител на създадената ДМШ клас Китара през 80
-те години на миналия век, е настоящият преподавател в нея Петър Цветков - завършил Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" гр. Котел и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Музикалните занятия възпитават волята, дисциплината и концентрацията, подобряват уменията за вграждане в социалната среда. Уроците са предназначени както за напълно начинаещи, така и за по-напреднали ученици. Възпитаници на школата участват в конкурси и са носители на призови награди от Фестивал на инструменталното изкуство на ДМШ при читалищата, Международен конкурс за китара „Акад. Марин Големинов“ гр. Кюстендил. Участват в преглед „Млади таланти“ на СО – район „Овча купел“, концерти на читалището.

Заниманията са индивидуални, два пъти седмично по инструмент, с включен солфеж.

 

Детска танцова школа - Балет "Емоция"


На 1 октомври 2013 г. е създаден Балет "Емоция" с хореограф Катя Ангелова, професионалист дългогодишен опит като хореограф и педагог. Със старанието, амбицията и опита си успява да запали в децата любовта към танца.

В школата се изучава класически балет, характерни и модерни танци, обща танцова култура.

През години балет "Емоция" беше отличен с множество награди на конкурси и фестивали. През 2017 г. получи първа награда на XVI- тия Фестивал- конкурс на танцовото изкуство "Да открием таланта", организиран от Сдружение на софийските народни читалища-2005, в раздел класически танца, а през 2018 г. първо място в раздел модерен балет.

В балетната школа се подготвят деца за училища и висши учебни заведения в областта на танцовите изкуства. Възпитаници на г-жа Ангелова бяха успешно приети в НУТИ гр. София.
Днес балетът се радва на нова зала, нови костюми и нови творчески завоевания.

Заниманията се провеждат всяка събота в три възрастови групи:

от 9:30 ч. до 10:30 ч. първа група,

от 10:30 ч. до 12:00 ч. втора група,

от 12:00 ч. до 13:30 ч. трета група.


Детска вокална група „Сладкишчета“

ДВГ "Сладкишчета" е създадена през 2014 г. с репетитор Радослав Стоименов.

Възрастта на децата е от 5 до 14 годишна възраст.

В детската вокална група се изучават детски песни от различни жанрове, което помага те да развиват вокалните си умения и артистични качества.

ДВГ "Сладкишчета" се радва на много участия и сценични изяви като: -телевизионни предавания в БНТ - Канал 1, ТВ Скат, Канал 3, концерти в зали и на открито свързани с различни празници. Заниманията се провеждат всяка събота от 14:00 ч. до 15:30 ч.

 

Детска театрална школа "АлЯ" :

На 1 октомври 2015 г. е създадена ДТШ "АлЯ" от професионалните актьори Антоанета Палазова и Ивайло Аспарухов.

От октомври 2016г. художествен ръководител на школата е актьора Ивайло Аспарухов.

ДТШ "АлЯ" е място, в което децата разкриват артистичните си умения, обогатяват въображението си, тренират паметта и сетивността си. В творческа атмосфера и театрална среда децата се освобождават от притесненията и преодоляват страховете си.

Учат се на техника на говора, основи и история на театъра, придобиват сценично поведение и художествено слово.

Възпитават своята култура на поведение на сцената и в живота.
От първото издание на театралния фестивал "Пинокио" - София 2016 г., ДТШ "АлЯ" получи Специалната награда на журито за спектакъла "Апостола на свободата".
През май 2017 г. получи Първа награда за детския спектакъл "Меко казано", както и втора награда за женска и трета за мъжка роля при деца, от
XIVтия Фестивал на читалищното театрално изкуство, а през 2018 г. награда за съхраняване традициите на читалищния театър за спектакъла „Забравените“.

Заниманията се провеждат в две възрастови групи:

Първа група от 4 до 8 годишна възраст- всяка неделя от 11 ч. до 12 ч.

Втора група от 9 до 16 годишна възраст - събота и неделя от 17 ч. до 19 ч.

 

Дамска вокална група "Наслада"


ДВГ "Наслада" е създадена преди осем години с репетитор Радослав Стоименов. С високия си професионализъм и натрупан с десетилетия сценичен опит Радослав Стоименов успява да спее в едно гласовете на жени с различна възраст професии, събрани от любовта към песента, и да създаде палитра от музикални изпълнения. Репертоарът на групата е много жанров и включва: народни песни, обработен фолклор, стари градски песни, романси, поп музика, църковни песнопения и оперетни фрагменти. ДВГ "Наслада" има многобройни участия и концертни прояви в столицата.

Талантливите певици и техният репетитор гостуват на много сцени и участват в телевизионни предавания по БНТ - Канал 1, Нова ТВ, ТВ Скат, Канал 3.

Репетициите на групата се провеждат всяка сряда от 16:00 до 18:00 ч.

 

Клуб "Луди, млади и игриви"- народни танци за деца и възрастни


През 2017 г. Клуб "Луди, млади и игриви" отбеляза своята първа годишнина от създаването си.

Ръководител на фолклорния клуб е Петя Гергова, която успява да запали магията на българските народни танци сред любителите на различна възраст мъже и жени.

Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 18:30 ч. до 20:00 ч.. Време, в което родители и техните деца, както и съпрузи, се учат и танцуват заедно, забавляват се и се сприятеляват.

 

Клуб "Хорцето"- народни танци за възрастни


Хореограф на Клуб "Хорцето" е Петър Нецов. Участниците в клуба са хора на различна възраст и с различни професии, обединени от любовта към българския фолклор.

Клуб "Хорцето" е мястото за всеки, който иска на по-сложно ниво да се потопи в магията на завладяващите ритми на българските танци под звуците на уникалната ни народна музика.
Репетициите се провеждат всеки четвъртък от 18:30 ч. до 20:00 ч.

 

Театър "АЯ" при НЧ "Никола Йонков Вапцаров-1922"

През октомври 2014 г. настоятелството на НЧ "Никола Йонков Вапцаров -1922" взе решение да се създаде театър към читалището с професионалните актьори Антоанета Палазова и Ивайло Аспарухов.

В Театър "АЯ" се правят куклени спектакли за деца, по мотиви от български народни приказки и приказки от цял свят, под надслов "Приказки от стария куфар".

С вълшебния приказен свят и магията на театъра, децата научават повече за националните традиции, ценности и култура, разкриват им се нови светове и хоризонти.

На 8 февруари 2015 г. се състоя премиерата на първия спектакъл на театъра - "Житената питка". До момента в репертоара на Театър "АЯ" са включени и се играят детските спектакли: "Обърнатата река", "Болен здрав носи", "Хитрата Лисана", "Кой разсърди Баба Марта" и "Червената шапчица". Под формата на "Детско утро" и "Да поиграем на театър" за децата се подготвят импровизирани етюди с кукли и игри с тяхно участие, с цел да се провокира въображението им и да се създаде възможност да изявят качествата и таланта си на сцената.

Вече е традиция представленията за деца да се играят всяка събота от 11 часа на сцената на читалището. Като освен в читалището, Театър "АЯ" със своите спектакли е често канен гост и на други сцени в столицата и в страната, детски градини и училища.

Като културен продукт актьорите създадоха и представят двата поетични спектакъла за възрастни: "Нежна импресия" и "Любов, вино, вечност..." - посветен на Евтим Евтимов

и Романьола Мирославова.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАНИМАНИЯ:

 

Паневритмия

 

Паневритмията това са музикални гимнастически упражнения, създадени като музика и танц, от Учителя Петър Дънов.

Паневритмията е базирана на философия, която посочва пет универсални принципа на: Любовта, Мъдростта, Правдата, Добродетелта и Истината.

Ръководител е Маргарита Белева, дългогодишен преподавател по Паневритмия, завършила курс към Национална спортна академия "Васил Левски".

Заниманията се провеждат всеки петък от 18:00 ч. до 20:00 ч.

 

Пекити - с инструктор Стефан Михалков


Пекити-Търша система се основава на принципа на офанзивна защита срещу острие или пробивни оръжия. Същият принцип е функционален и за ръкопашен бой. Поради тази причина, в системата на Пекити-Търша, има само един принцип и движение - без значение, дали нападателят е въоръжен или невъоръжен. Тази структура позволява по-икономично използване на практика време и създава сигурност от разбиране на системата ,както и трупане на опит. Майсторството на набор от движения изисква упорита работа и пълна отдаденост. В Пекити-Търша Кали система майсторство се придобива чрез прилагане на движенията чрез дистанционен спаринг и близък технически обмен чрез използване на капаниране и контра атаки. ПТК предлага удобни и логични методи срещу силни противници - без значение дали са въоръжени или не. Заниманията се провеждат в събота от 16:00 до 18:00 ч. и в неделя от 10:00 до 12:00 ч.

 

Спортен клуб "ЧЕРЕН ДРАКОН"


Създаден е през 2005 г. от двукратния световен шампион по традиционен Чън стил на Тай Чи , категория къси оръжия Петър Драгоев.

В клуба основно се преподава Тай Чи, стилове Чън и Ян. Тай Чи е китайско бойно изкуство с дълга история, документирана още от времето на династия Тан (618 – 907). То е едно от най-известните бойни изкуства. Познато е като дълга поредицата от бавни и плавни движения, които се играят всяка сутрин в парка от хора в Китай и по целия свят. Тай Чи често се практикува като терапия, базирана на бойно изкуство, с цел подобряване на здравето и продължителността на живота.

Инструктори в СК "Черен дракон" са: Петър Драгоев, Димитър Михайлов, Владимир Андреев, Андриан Бекяров, Йордан Тодоров.

Заниманията са понеделник, вторник, сряда от 19:30 до 21:00 ч. и в събота от 13:30 до 15:30 ч.

 

Контакти

Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922

Град София, Община Столична, ул. Цар Борис III 132
Телефон: 028552048
GSM: 0892333341
Факс: 028552048

Галерия

Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922
Народно читалище Никола Йонков Вапцаров-1922

Още Училища в Община Столична

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов, София

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи

139 Основно училище Захарий Круша

139 Основно училище Захарий Круша, София

139 Основно училище Захарий Круша, София е с богата история, изпълнена със събития, допринесли за сегашния вид и авторитет на учебното заведение. Отваря врати, за да посрещне своите ж

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознато

71 Средно училище Пейо Яворов

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестн

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ В 8-МИ, 9-ТИ И 11-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024 - 2025 Г. В ЧСУ Петко Р. Славейков езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получаване освен

Частно основно училище Изгрев ЕООД

Частно основно училище Изгрев ЕООД, София

Частно основно училище „Изгрев“ е открито през 2015 г., изпълнява всички държавни образователни стандарти на МОН, като следва принципите за природосъобразен и здравословен начин на живот.

6-то основно училище Граф Игнатиев

6-то основно училище Граф Игнатиев, София

6-то основно училище Граф Игнатиев, гр. София осигурява на своите възпитаници обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в духа на демократичните ценности.

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев, София

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи п