Регистър на училищата

НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА, Град София

национален учебен комплекс по култура

национален учебен комплекс по култура

НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА
Информация

НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА

Националният учебен комплекс по култура е създаден през учебната 1976/1977 година със седалище град София, кв. Горна баня.

 

Първоначално с една първа група на детската градина, с един първи и един пети клас и е асоцииран към ЮНЕСКО.


В основата на създаването на училището стоят идеите на италианската педагожка д-р Мария Монтесори, която развива педагогическа теория за обучение и възпитание чрез изкуството за развитие на индивидуалните възможности на децата и младежите, за уважение към личността на детето и развитие на таланта на децата, за освобождаване на личността на детето от всякакви притеснения.

 

През 1992 година националният учебен комплекс по култура е преобразуван в Лицей с изучаване на италиански език и култура с чуждестранно участие.

 

Със своята учебно - възпитателна, научно - приложна и художествено - творческа дейнст комплексът функционира като център за възпитание и обучение на деца и ученици от четири додеветнадесетгодишна възраст.

 

Включва детска градина, начален курс - от първи до четвърти клас, среден курс - от пети до осми клас и Лицей с изучаване на италиански език и култура с два профила - хуманитарен и научен.

 

Учебният комплекс извършва дейност по принципите за комплексна подготовка на общообразователните предмети и различни видове изкуства, интензификация на учебно - възпитателния процес, интеграция на учебното съдържание по сродни учебни дисциплини, естетизация на средата, психологизация на обучението и социализация на личността.

 

Детската градина е първото звено в структурата на комплекса, където децата се насърчават чрез участието в разнообразни дейности - игрови, учебни и творческа. Обучението и възпитанието се извършва при целодневен режим. Престоят на децата е тригодишен. Разпределени са в шест групи - по две за всяка възраст. За децата от всяка възрастова група се грижат по две учителки и помощник - възпитател.

 

Детската градина работи по Образователно направление НЕОГЕЯ, под научната редакция на Ирина Колева. Тази програма се допълва и обогатява с опита и традициите, които градината има, натрупани през дългогодишната работа като експериментална.

 

Медицинско обслужване децата получават от лекар и медицинска сестра.

 

В началния и средния курс на обучение в комплекса, освен общообразователната подготовка, се обръща особено внимание на заниманията с изкуства и спорт.

 

Всички деца и ученици изучават различни форми на пластичните изкуства - живопис, графика, художествен текстил, керамика, дърворезба, музика с използване при по - малките на орфови инструменти, български народни танци, бални и характерни танци.

 

Естествено продължение на тази подготовка са заниманията по интереси, при които се задълбочават и разширяват познанията и овладяването на изкуствата, съобразно индивидуалните заложби на децата.

 

Обучението в лицея се провежда от български и италиански преподаватели по учебни програми, съобразени с образователните стандарти на България и Италия.


Учебният план предоставя възможност за обучение чрез общозадължителни, задължителноизбираеми и свободноизбираеми предмети.


Чуждоезиковото обучение е една от основните характеристики на лицея и се осъществява по оригинални учебни системи.

 

Възпитаниците получават български и италиански дипломи.

Контакти

НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА

Град София, Община Столична, кв.Горна баня, ул.Вечерница 21
Телефон: 029578678, 029578690, 029578674
Факс: 029578684
Email: nukk@abv.bg
Интернет сайт: 

Още Училища в Община Столична

17 Средно училище Дамян Груев

17 Средно училище Дамян Груев, София

17 Средно училище Дамян Груев с ранно чуждоезиково обучение, София е учебно заведение, осигуряващо на своите възпитаници обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейски

Частно основно училище Изгрев ЕООД

Частно основно училище Изгрев ЕООД, София

Частно основно училище Изгрев е иновативно училище отворило врати през 2015 год. в район Панчарево, ул. Люляк 17. Целта и амбициите на екипа на ЧОУ Изгрев са следване традициите и педагогическия подх

Частно средно училище с изучаване на немски език ВЕДА

Частно средно училище с изучаване на немски език ВЕДА, София

Частно средно училище с изучаване на немски език ВЕДА е иновативно училище с над 20-годишен опит. Част от международната верига училища, лицензирани от Немското културно министерство да подг

Британско училище в София

Британско училище в София, София

Британско училище в София – Училище на бъдещето! Британско училище в София е единственото училище в България със статут „британско училище извън пределите на Обединеното кралство&ldq

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ 8-МИ И 10-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2021/2022 Г. В ЧСУ “Петко Р. Славейков” езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получав

Професионална гимназия по селско стопанство БУЗЕМА

Професионална гимназия по селско стопанство БУЗЕМА, София

Професионална гимназия по селско стопанство БУЗЕМА, град София е учебно заведение с дългогодишна история и традиции. Безспорният авторитет на гимназията, се дължи на качеството

37 средно училище Райна Княгиня

37 средно училище Райна Княгиня, София

37 Средно училище „Райна Княгиня“, София е учебно заведение, осигуряващо на своите възпитаници обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в