Регистър на училищата

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука, Град София

авторитетно учебно заведение софия

авторитетно учебно заведение софия, гимназия за приложни изкуства свети лука, гимназия за приложни изкуства свети лука софия, гимназия за приложни изкуства софия, национална гимназия за приложни изкуства, национална гимназия за приложни изкуства софия, нгпи свети лука софия, предпочитано училище по искуства софия, препоръчано училище по искуства софия, специализирана художествена гимназия софия, специализирано училище за изкуства софия, специализирано художествено училище в софия, специалност моден дизайн, специалност пространствен дизайн, специалност рекламна графика, специалност силикатен дизайн, специалност художествена дърворезба, специалност художествена обработка на метали, специалност художествена тъкан, училище за рекламна графика софия, училище по приложни искуства софия

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Информация

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука, София

 

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука, София е учебно заведение с богата история с утвърден авторитет сред художествените училища и национална културна институция.


Води своето начало от далечната 1953 г. като Занаятчийско училище, по-късно преобразувано в Техникум по художествени занаяти.


През годините името на учебното заведения е променяно, като от 1975 г. е Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а от 2009 г. до днес - Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука.

 

НГПИ Св. Лука е модерно, съвременно училище от V до XII клас, наложило и утвъдило се, като едно от най-добрите в страната, изграждащо знаещи и можещи личности с широка култура, национални добродетели и интелект, пълноценни граждани на България, Обединена Европа и света.


В учебното заведение се обучават ученици в осем специалности: Художествена тъкан, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Силикатен дизайн, Детски играчки, Художествена дърворезба, Художествена обработка на метали и Моден дизайн. Изучават се рисуване, живопис, скулптура, история на изкуството, компютърна графика.


Учебното заведение има за цел да популяризира, осъвременява и развива народните ни традиции. Освен това училището се стреми да възпита у учениците уважение към художествените занаяти.


Преподавателският екип включва изявени български художници с богати творчески биографии.


Възпитаниците на НГПИ Св. Лука са от различни краища на страната, готови да се образоват и да изградят висок естетически вкус. Те притежават оригинално мислене, артистични умения, творчески ентусиазъм и вдъхновение.


Посредством таланта на своите възпитаници и уникалните произведения на изкуството, излизащи от техните ръце, училището се е превърнало в емблема не само за столицата, но и за цяла България.


Учениците, обучаващи се в НГПИ Св. Лука вземат активно участие в различни форуми и изложби. На тези мероприятия, възпитаниците на учебното заведение показват нагледно своите знания, умения и постижения в областта на изкуствата.

 

Гимназията е носител на международната награда „Платинена звезда“ - Мадрид 1999 г., както и на наградата на Съвета на европейската научна и културна общност „Златна книга“.

 

Удостоена с грамота на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и образование.

 

Директор на учебното заведение е г-жа Лилия Балева.

 

Контакти

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука

Град София, Община Столична, р-н Възраждане, бул. Сливница 134
Телефон: 029319050
Интернет сайт: ngpisvetiluka.com

Галерия

Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука
Националната гимназия за приложни изкуства Свети Лука

Още Училища в Община Столична

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознато

71 Средно училище Пейо Яворов

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестн

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ В 8-МИ, 9-ТИ И 11-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024 - 2025 Г. В ЧСУ Петко Р. Славейков езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получаване освен

Частно основно училище Изгрев ЕООД

Частно основно училище Изгрев ЕООД, София

Частно основно училище „Изгрев“ е открито през 2015 г., изпълнява всички държавни образователни стандарти на МОН, като следва принципите за природосъобразен и здравословен начин на живот.

6-то основно училище Граф Игнатиев

6-то основно училище Граф Игнатиев, София

6-то основно училище Граф Игнатиев, гр. София осигурява на своите възпитаници обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в духа на демократичните ценности.

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев, София

Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия Христо Ботев е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи п

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София, София

Център за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа София е извъучилищно обслужващо звено в системата на народната просвета, за организиран отдих и спорт. Школата съществува от 20

202 Основно училище Христо Ботев

202 Основно училище Христо Ботев, Долни пасарел

202 Основно училище Христо Ботев, Долни Пасарел е учебно заведение със 147-годишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото