Регистър на училищата

Народно читалище Христо Ботев-1907, Град Нови Искър

библиотечна дейности нови искър

библиотечна дейности нови искър, богат библиотечен фонд нови искър, богата библиотечна база нови искър, културен институт за традиции и духовни ценности, културна институция за духовни ценности, културна институция за традиции нови искър, народно читалище нови искър, народно читалище христо ботев 1907, нови искър, развива и обогатява културния живот в града, разнообразна и богата читалищна дейност, художествена самодейност в нови искър, читалища, читалище и средище за комуникация, читалище нови искър, читалище христо ботев нови искър

Народно читалище Христо Ботев-1907
Информация

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907 създадено през 1907 г. е културен институт, пренесъл във времето традиции и духовни ценности. 

 

 

В днешно време читалището развива и обогатява културния живот в града, разширява знанията на гражданите и ги приобщава към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. В школите и клубовете на институцията деца и младежи развиват своите способности, получават знания и умения, за да продължават обучението си във висшите училища. Със своите дейности читалището е средище за комуникация между хората, предлагащо обмен на информация, взаимодействие, възприемане и разбиране. Организира за гражданите чествания на бележити дати от гражданския и религиозния календар, предлага концерти, лит. четения и др.

 


ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907, Нови Искър, кв. Курило обслужва жителите на кв.Курило, които наброяват около 6 069 души : деца и учащи – 1150 ; работещи 3 769 и 1050 пенсионери. С културно-масовата си работа и художествена самодейност привлича населението на гр.Нови Искър и селата около него.

 


Една от основните дейности на читалището е библиотечната.

 


Като неразделна част от читалището, библиотеката активно участва в организирането на културния живот в квартала. Дейността на библиотеката включва:

 

 

 • Организиране на посещения на деца и ученици в библиотеката с цел запознаване с правилата на обслужване на читателите.

 

 • Кандидатстване с проекти пред МК за обогатяване на библиотечния фонд – при стартиране на програма и кандидатстване с проект за целева субсидия за подкрепа на художествено-творчески дейности.

 

 • Обособяване тематични кътове с книги по повод празници и годишнини на известни автори. 

 

 • Организиране на литературни четения и срещи,  лектории,представяния на нови книги;представяне на творби на местни автори.

 

 • Обявяване на конкурси за литературно произведение, рисунки и други.

 

 


Библиотеката разполага със 17 572 тома литература.

 


Друга съществена част от нашата работа е художествената самодейност.

 


Важна и съществена част от дейността на читалището е грижата за развитие на любителското художествено творчество. Активно е участието на самодейните състави в празници и фестивали, което е доказателство, че читалището има водещо място в опазване и развитие на културните ни ценности.

 


Основните цели и приоритети в тази насока са:

 

 • Запазване на традициите и фолклора на местната общност чрез издирване, възстановяване и представянето им на концерти, събори и фестивали.

 

 • Включване на повече млади хора във формите на художествената самодейност.

 

 • Търсене и привличане на специалисти за худ. ръководители за самодейните състави.

 

 • Обогатяване и обновяване на сценичните реквизити, носии чрез кандидатстване за допълваща субсидия, пред МК.

 


Художествената самодейност е богата и разнообразна и обхваща голяма възрастова група - от 5 до 75 години. В момента действащи са 15 формации:

 

 • Школа по пиано - с ръководител Василка Върбанова.

 

 • Изобразително изкуство с ръководител Елена Хаджистоянова.

 

 • Две школи по английски език - с ръководители Анита Златева и Ангелина Цветкова.

 

 • Школа по шахмат, школа по таекуондо.

 

 • Школа по модерни танци; школа по актьорско майсторство; школа по поп и джаз пеене; детско ателие по приложни изкуства; детски танцов състав “Искрица”.

 

 • Клуб по народни танци “Искърци” ; женска вокална група “Омайни гласове”;мъжка група за изворен фолклор и младежки танцов състав.

 


Културно-масовата дейност включва гостувания на театри; циркови представления, гостувания на поп фолк изпълнители,концерти на групи и състави от квартала ; гостувания на самодейни колективи от страната и чужбина; срещи с писатели ;събори , кинопрожекции и др.

 


Изучаване на родния край

 


Работим по програма за опазване, изучаване и съхранение на народните традиции. През 2003 г. спечелихме проект към Национален фонд “Култура” – “Фолклорно училище в специфична градска среда”. Продължава събирането на материали.Целта е да се издаде книга с традиционни ритуали, песни, легенди и други.
Кандидатстваме по проекти към МК, СО, Програма “Спортни,младежки и детски дейности”.

 


В своята дейност се стремим да задоволим нуждите и потребностите на всички възрастови групи на територията на града и квартала.

 


Настоятелството смята, че читалището се вписва в новите европейски стандарти и има място в живота на българина, и се стреми да обнови и съобрази дейността си със съвременните изисквания и потребности на младите хора.

 

 

 

Контакти

Народно читалище Христо Ботев-1907

Град Нови Искър, Община Столична, кв. Курило, ул. Искърско дефиле 277
Телефон: 029916227
GSM: 0879297841
Интернет сайт: hristobotev1907.com

Галерия

Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907

Още Училища в Град Нови Искър

Още Училища в Община Столична

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София

148 Основно училище Проф. д-р Любомир Милетич, София е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознато

71 Средно училище Пейо Яворов

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене

71 Средно училище Пейо Яворов, Казичене е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестн

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ В 8-МИ, 9-ТИ И 11-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024 - 2025 Г. В ЧСУ Петко Р. Славейков езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получаване освен

Частно основно училище Изгрев ЕООД

Частно основно училище Изгрев ЕООД, София

Частно основно училище „Изгрев“ е открито през 2015 г., изпълнява всички държавни образователни стандарти на МОН, като следва принципите за природосъобразен и здравословен начин на живот.