Регистър на училищата

Народно читалище Христо Ботев-1907, Град Нови Искър

библиотечна дейности нови искър

библиотечна дейности нови искър, богат библиотечен фонд нови искър, богата библиотечна база нови искър, културен институт за традиции и духовни ценности, културна институция за духовни ценности, културна институция за традиции нови искър, народно читалище нови искър, народно читалище христо ботев 1907, нови искър, развива и обогатява културния живот в града, разнообразна и богата читалищна дейност, художествена самодейност в нови искър, читалища, читалище и средище за комуникация, читалище нови искър, читалище христо ботев нови искър

Народно читалище Христо Ботев-1907
Информация

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907 създадено през 1907 г. е културен институт, пренесъл във времето традиции и духовни ценности. 

 

 

В днешно време читалището развива и обогатява културния живот в града, разширява знанията на гражданите и ги приобщава към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. В школите и клубовете на институцията деца и младежи развиват своите способности, получават знания и умения, за да продължават обучението си във висшите училища. Със своите дейности читалището е средище за комуникация между хората, предлагащо обмен на информация, взаимодействие, възприемане и разбиране. Организира за гражданите чествания на бележити дати от гражданския и религиозния календар, предлага концерти, лит. четения и др.

 


ЧИТАЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ - 1907, Нови Искър, кв. Курило обслужва жителите на кв.Курило, които наброяват около 6 069 души : деца и учащи – 1150 ; работещи 3 769 и 1050 пенсионери. С културно-масовата си работа и художествена самодейност привлича населението на гр.Нови Искър и селата около него.

 


Една от основните дейности на читалището е библиотечната.

 


Като неразделна част от читалището, библиотеката активно участва в организирането на културния живот в квартала. Дейността на библиотеката включва:

 

 

  • Организиране на посещения на деца и ученици в библиотеката с цел запознаване с правилата на обслужване на читателите.

 

  • Кандидатстване с проекти пред МК за обогатяване на библиотечния фонд – при стартиране на програма и кандидатстване с проект за целева субсидия за подкрепа на художествено-творчески дейности.

 

  • Обособяване тематични кътове с книги по повод празници и годишнини на известни автори. 

 

  • Организиране на литературни четения и срещи,  лектории,представяния на нови книги;представяне на творби на местни автори.

 

  • Обявяване на конкурси за литературно произведение, рисунки и други.

 

 


Библиотеката разполага със 17 572 тома литература.

 


Друга съществена част от нашата работа е художествената самодейност.

 


Важна и съществена част от дейността на читалището е грижата за развитие на любителското художествено творчество. Активно е участието на самодейните състави в празници и фестивали, което е доказателство, че читалището има водещо място в опазване и развитие на културните ни ценности.

 


Основните цели и приоритети в тази насока са:

 

  • Запазване на традициите и фолклора на местната общност чрез издирване, възстановяване и представянето им на концерти, събори и фестивали.

 

  • Включване на повече млади хора във формите на художествената самодейност.

 

  • Търсене и привличане на специалисти за худ. ръководители за самодейните състави.

 

  • Обогатяване и обновяване на сценичните реквизити, носии чрез кандидатстване за допълваща субсидия, пред МК.

 


Художествената самодейност е богата и разнообразна и обхваща голяма възрастова група - от 5 до 75 години. В момента действащи са 15 формации:

 

  • Школа по пиано - с ръководител Василка Върбанова.

 

  • Изобразително изкуство с ръководител Елена Хаджистоянова.

 

  • Две школи по английски език - с ръководители Анита Златева и Ангелина Цветкова.

 

  • Школа по шахмат, школа по таекуондо.

 

  • Школа по модерни танци; школа по актьорско майсторство; школа по поп и джаз пеене; детско ателие по приложни изкуства; детски танцов състав “Искрица”.

 

  • Клуб по народни танци “Искърци” ; женска вокална група “Омайни гласове”;мъжка група за изворен фолклор и младежки танцов състав.

 


Културно-масовата дейност включва гостувания на театри; циркови представления, гостувания на поп фолк изпълнители,концерти на групи и състави от квартала ; гостувания на самодейни колективи от страната и чужбина; срещи с писатели ;събори , кинопрожекции и др.

 


Изучаване на родния край

 


Работим по програма за опазване, изучаване и съхранение на народните традиции. През 2003 г. спечелихме проект към Национален фонд “Култура” – “Фолклорно училище в специфична градска среда”. Продължава събирането на материали.Целта е да се издаде книга с традиционни ритуали, песни, легенди и други.
Кандидатстваме по проекти към МК, СО, Програма “Спортни,младежки и детски дейности”.

 


В своята дейност се стремим да задоволим нуждите и потребностите на всички възрастови групи на територията на града и квартала.

 


Настоятелството смята, че читалището се вписва в новите европейски стандарти и има място в живота на българина, и се стреми да обнови и съобрази дейността си със съвременните изисквания и потребности на младите хора.

 

 

 

Контакти

Народно читалище Христо Ботев-1907

Град Нови Искър, Община Столична, кв. Курило, ул. Искърско дефиле 277
Телефон: 029916227
GSM: 0879297841
Интернет сайт: hristobotev1907.com

Галерия

Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907
Народно читалище Христо Ботев-1907

Още Училища в Град Нови Искър

Още Училища в Община Столична

Частно средно училище Петко Рачов Славейков

Частно средно училище Петко Рачов Славейков, София

ПРИЕМ В 8-МИ, 9-ТИ И 11-ТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024 - 2025 Г. В ЧСУ Петко Р. Славейков езиковата гимназия с английски и френски език се приемат ученици, като дава възможност за получаване освен

Частно средно училище Константин-Кирил Философ

Частно средно училище Константин-Кирил Философ, София

ЧСУ Константин-Кирил Философ, София е българско частно училище, с интензивно изучаване на английски/немски език. Предлага качествено образование, съобразено с изискванията на XXI век.

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов, София

Професионална гимназия по хранително - вкусови технологии Проф. д-р Георги Павлов е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи

Британско училище в София

Британско училище в София, София

Британско училище в София - Училище на бъдещето! Британско училище в София е единственото училище в България със статут „британско училище извън пределите на Обединеното кралство“ ил