Регистър на училищата

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ, Село Борован

основно училище борован

основно училище борован, оу отец паисий борован

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ
Информация

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ село Борован води своето начало от далечната 1820 година.

 

Основано в зората на Българското възраждане, когато само в четиридесет и две населени места в България има светилища за просвета.

 

До 1834 година борованското училище се помещава в частни къщи, когато край воденицата е построена килия, в която е настанено училището.

 

След освобождението от османска власт, интрересът към училището и жаждата за знания са огромни, но двете стаи на килийното училище не могат да поберат желаещите деца.

 

По инициатива на тогавашния пръв учител - Първан Бенов Върбовски е построено ново училище, наречено Отец Паисий. Средствата са събирани доброволно от населението и строежът започва през 1880 година и завършва през 1882 година.

 

Първоначално са изградени четири класни стаи, а по - късно е пристроена и канцелария за учителите.

 

След въвеждане на задължително основно образование, училището става тясно за всички подлежащи ученици и така през 1905 година започва строежът на ново училище наречено Кирил и Методий.

 

През 1924 година в построено и училище Христо Ботев. В двете училища се обучават децата от началния курс, а в Отец Паисий се обучават деца от прогимназиалния курс.

 

През 1937 година е изградена нова сграда, а през 1939 година е построен и втори етаж.

 

След 1944 година е построен и физкултурен салон към училището.

 

През 60-те години на двадесети век започват значителни подобрения на материално техническата база - изградена е спортна площадка. Обучението се извършва на една смяна. Голяма част от учениците започват да се занимават с извънкласни занимания. Към училището са изградени различни кръжоци, клубове, спортни секции, хор и други, а по-късно и фанфарна музика. 

 

За качеството на образованието и успеха на училището се грижи екип от високо квалифицирани учители.

 

През 2010 година учебното заведение е изцяло ремонтирано по програмата за енергийна ефективност на българските училища.

 

Днес ОУ Отец Паисий разполага с добра материална база, включваща модерноборудвани учебни кабинети, ремонтиран физкултурен салон, компютърен кабинет с кабелен и безжичен интернет покриващ територията на учебното заведение, двора и парка, обновена столова, модерна зала за танци и представления и малък салон за родителски срещи и други празнични мероприятия.

 

Контакти

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ОТЕЦ ПАИСИЙ

Село Борован, Община Борован, ул. Христо Смирненски 2
Телефон: 091472058
GSM: 0894631239
Интернет сайт: 

Още Училища в Община Борован