Регистър на училищата

Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов, Град Благоевград

авторитетно учебно заведение благоевград

авторитетно учебно заведение благоевград, висококвалифицирани педагози благоевград, водещо учебно заведение благоевград, гимназия акад сергей корольов благоевград, гимназия с богата история благоевград, гимназия с добра подготовка благоевград, елитна гимназия благоевград, елитно учебно заведение благоевград, елитно училище в благоевград, извор на знание благоевград, качествено образование благоевград, качествено обучение благоевград, математическа гимназия благоевград, мг акад сергей корольов благоевград, наложила се гимназия в благоевград, пмг акад корольов благоевград, пмг акад сергей корольов благоевград, пмг благоевград, предпочитано учебно заведение благоевград, препоръчана гимназия в благоеврград, препоръчано учебно заведение в благоевград, природо математическа гимназия акад с корольов, природо математическа гимназия благоевград, утвъдено учебно заведение благоевград, училище с богата история благоевград, училище с добра материална база благоевград, училище с добра подготовка благоевград, училище със запазени традиции благоевград

Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Информация

Природо - математическа гимназия Акад. Сергей П. Корольов

Природо-математическа гимназия Академик Сергей Корольов - Благоевград

 

Природо - математическа гимназия Акад. Сергей П. Корольов, Благоевград е учебно заведение с богата история, която през годините претърпява редица промени, за да достигне до днешния си статут.

 

Води началото си от далечната 1972 година, когато в ПГ Кирил и Методий е извършен прием чрез конкурсен изпит по математика на три паралелки осми клас с разширено изучаване на математика.

 

През 1973 година се учредява ново средно учебно заведение в Благоевград с шест математически паралелки и 169 ученици, което започва занятия в сградата на ПГ Кирил и Методий.

 

С разкриването на Математическата гимназия са положени основите на едно елитно и перспективно училище в Благоевград.

 

На 7 ноември 1974 година гимназията приема за свой патрон името на Сергей Павлович Корольов - руски учен и конструктор, основоположник на практическата космонавтика в света, чийто живот е пример за непрекъснато творческо научно търсене на идеи и решения и полет на разума в необятните простори на духа. Името на училището насочва, вдъхновява, задължава.

 

Началото се свързва и с първия директор на МГ - г-н Тодор Чимев, който упорито се бори за издигането на авторитета на гимназията. Пътят към утвърждаване и израстване на училището като елитно в региона продължават и следващите директори - Виктор Асийски, Христо Иванов и д-р Татяна Ядкова, а от 2016 г. и новият директор на гимназията - Николай Каращранов.

 

През учебната 1975/1976 г. в гимназията вече се обучават 365 ученици в 13 паралелки.

 

През 1992 г. гимназията е преобразувана в природо- математическа с разширено изучаване на английски и немски език и във всички профили се въвежда обучение по информатика.

 

Богатството на училището са неговите възпитаници с красотата на младостта си, с неспирните си търсения, водени от максимата - Навсякъде и винаги сред първите.

 

В ПМГ се изучават интензивно английски и немски език, руски и френски като втори чужд език.

 

Природо - математическа гимназия Акад. Сергей П. Корольов, Благоевград е един от първите членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, в която членуват едни от най - елитните училища в страната. Ежегодно се организира национално състезание между тези училища. Две поредни години ПМГ Акад. Сергей П. Корольов получава купата за най - добре представило се училище на това състезание в конкуренция с още седемдесет училища - членове на Асоциацията.

 

В гимназията се разгръща богата извънкласна дейност. През годините се създават и изявяват - хор и ученическата духова музика с ръководител Румен Благоев и приемникът му Велизар Балевски, театрално студио с ръководител Ламбушка Гоцева и нейният приемник Павлин Славов.

 

Провеждат се многобройни литературни конкурси, чествания на исторически събития, математически конкурси, състезания и олимпиади, които отразяват ученическите постижения и творчество. Изключително високи и многобройни са и спортните изяви на отборите по баскетбол, волейбол, плуване, тенис, футбол и шах.

 

Много от възпитаниците на гимназията с разностранни интереси са включени в разнообразни форми за развитие на техните индивидуални способности - клуб по математическа лингвистика, математически клубове, клуб по сексуално и репродуктивно здраве, клубове по компютърен дизайн, мултимедийни клипове, занимателна география, фотография, фантастика, театрално студио, музикален свят, религиозна толерантност и дискусионен клуб Аз мога да бъда успешен.

 

От особена важност за изявите на учениците на олимпиади е работата по проект С грижа за всеки ученик с девет направления - математическа лингвистика, информатика, ИТ, физика, философия, история, БЕЛ, биология и химия.

 

Усърдието, всеотдайността и амбицията на всички учители и ръководители създават личности с изразена гражданска позиция, бъдещи професионалисти, високо ценени у нас и в чужбина, носещи духа на Природо- математическа гимназия, която продължава своя път като храм на мисълта и духа.

 

Изминалите петдесет години са достатъчно време за създаването на здрава и жизнена традиция, която дава основание училището да се утвърди като водещо учебно заведение в града и региона с безспорен авторитет и престиж.

 

Директор на учебното заведение е г-н Николай Каращранов.

 

Контакти

Природо - математическа гимназия Акад. Сергей П. Корольов

Телефон: 073831341, 073831342
Интернет сайт: pmg-blg.com

Галерия

Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов
Природо - математическа гимназия Академик Сергей Корольов

Още Училища в Град Благоевград

Център за специална образователна подкрепа Св. Паисий Хилендарски

Център за специална образователна подкрепа Св. Паисий Хилендарски, Благоевград

Център за специална образователна подкрепа Св. Паисий Хилендарски е специализирано заведение за обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности в Благоевград. Води начал

Национална хуманитарна гимназия Свети Свети Кирил и Методий

Национална хуманитарна гимназия Свети Свети Кирил и Методий, Благоевград

НХГ Св. Св. Кирил и Методий, Благоевград е учебно заведение, открито със заповед на Министъра на народната просвета от 29.08.1991 година. Гимназията е правоприемник и продължител на Полите

Средно училище с изучаване на чужди езици Свети Климент Охридски

Средно училище с изучаване на чужди езици Свети Климент Охридски, Благоевград

Средно училище с изучаване на чужди езици Св. Климент Охридски, Благоевград е учебно заведение с дългогодишна история, утвърдило се като средище на висока култура, творчество и образованост.

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия Васил Левски

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия Васил Левски, Благоевград

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия Васил Левски е учебно заведение с дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по път

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Благоевград

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Благоевград, Благоевград

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Благоевград е приемник на Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални

БЛАГОЕВГРАДСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ

БЛАГОЕВГРАДСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ, Благоевград

БЛАГОЕВГРАДСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ е учебно заведение с дългогодишна история и традиции. Наследник на първото техническо училище в областта, създадено през 1959 г. за нуждите на развиваща